Pekarová Adamová (TOP 09): Slavkovský formát je dobrým nástrojem regionální spolupráce

24.08.2024 12:16 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rakouském Salcburku zúčastnila dvoudenního pracovního jednání tzv. Slavkovského formátu (tj. ČR, Rakouska a Slovenska). Ten byl letos rozšířen ještě o zákonodárce z Chorvatska, Itálie a Slovinska. Hlavními tématy jednání byla politika rozšiřování EU o země západního Balkánu, koordinace přeshraniční meziparlamentní spolupráce a aktuální problematika hybridních hrozeb.

Pekarová Adamová (TOP 09): Slavkovský formát je dobrým nástrojem regionální spolupráce
Foto: Interview ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila dvoudenního pracovního jednání čelných představitelů parlamentů zemí tzv. Slavkovského formátu. Jde o regionální uskupení spojující od roku 2015 představitele ČR, Rakouska a Slovenska. Hostitelem setkání v rakouském Salcburku byl předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Slovenskou republiku na místě reprezentoval místopředseda Národní rady Peter Žiga. Pozvání navíc přijali i zákonodárci z Chorvatska, Itálie a Slovinska.

„Slavkovský formát je velmi dobrým nástrojem regionální spolupráce. Se Slovenskem a Rakouskem nás pojí mimo jiné zájem o region Západního Balkánu a jeho evropskou perspektivu. Tamní obyvatelé svou budoucnost vidí jednoznačně v Evropské unii, což je pochopitelně trnem v oku proruským silám, které jim však nenabízejí žádnou perspektivní alternativu. Velmi oceňuji úsilí předsedy Wolfganga Sobotky, který slavkovskou spolupráci dlouhodobě a systematicky podporuje,“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata jednání zahrnovala kromě pokračující meziparlamentní spolupráce také vysoce aktuální problematiku hybridních hrozeb. Právě z toho důvodu se letošního setkání účastnil též zástupce Evropského centra excelence pro boj s hybridními hrozbami.

„Evropa dnes kvůli agresivnímu ruskému imperialismu čelí nejhorší bezpečnostní situaci od pádu železné opony. Invaze na Ukrajinu v únoru 2022 byla jen posledním krokem v dlouhodobé snaze Kremlu narušit naši stabilitu a rozložit naši jednotu. Navazuje přitom na postupy vyzkoušené již sovětskými komunisty za studené války. Existuje pro to řada příkladů, z nichž nejnovějším je série fyzických i kybernetických útoků na infrastrukturu v zemích NATO a EU. Sami máme s ruským státním terorismem na našem území přímou zkušenost. Tyto útoky jsou stále častější a závažnější a my proto musíme být maximálně připraveni jim koordinovaně čelit,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsednictví slavkovské skupiny má v současné době Česká republika, která jej letos v červenci převzala po Rakousku. V létě příštího roku pak přebere pomyslnou předsednickou štafetu Slovensko. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konečná (KSČM): Fialovo čarování s čísly

4:31 Konečná (KSČM): Fialovo čarování s čísly

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám potravin