Pekarová Adamová (TOP 09): Slavkovský formát je dobrým nástrojem regionální spolupráce

24.08.2024 12:16 | Monitoring

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rakouském Salcburku zúčastnila dvoudenního pracovního jednání tzv. Slavkovského formátu (tj. ČR, Rakouska a Slovenska). Ten byl letos rozšířen ještě o zákonodárce z Chorvatska, Itálie a Slovinska. Hlavními tématy jednání byla politika rozšiřování EU o země západního Balkánu, koordinace přeshraniční meziparlamentní spolupráce a aktuální problematika hybridních hrozeb.

Pekarová Adamová (TOP 09): Slavkovský formát je dobrým nástrojem regionální spolupráce
Foto: Interview ČT24
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila dvoudenního pracovního jednání čelných představitelů parlamentů zemí tzv. Slavkovského formátu. Jde o regionální uskupení spojující od roku 2015 představitele ČR, Rakouska a Slovenska. Hostitelem setkání v rakouském Salcburku byl předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Slovenskou republiku na místě reprezentoval místopředseda Národní rady Peter Žiga. Pozvání navíc přijali i zákonodárci z Chorvatska, Itálie a Slovinska.

„Slavkovský formát je velmi dobrým nástrojem regionální spolupráce. Se Slovenskem a Rakouskem nás pojí mimo jiné zájem o region Západního Balkánu a jeho evropskou perspektivu. Tamní obyvatelé svou budoucnost vidí jednoznačně v Evropské unii, což je pochopitelně trnem v oku proruským silám, které jim však nenabízejí žádnou perspektivní alternativu. Velmi oceňuji úsilí předsedy Wolfganga Sobotky, který slavkovskou spolupráci dlouhodobě a systematicky podporuje,“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata jednání zahrnovala kromě pokračující meziparlamentní spolupráce také vysoce aktuální problematiku hybridních hrozeb. Právě z toho důvodu se letošního setkání účastnil též zástupce Evropského centra excelence pro boj s hybridními hrozbami.

„Evropa dnes kvůli agresivnímu ruskému imperialismu čelí nejhorší bezpečnostní situaci od pádu železné opony. Invaze na Ukrajinu v únoru 2022 byla jen posledním krokem v dlouhodobé snaze Kremlu narušit naši stabilitu a rozložit naši jednotu. Navazuje přitom na postupy vyzkoušené již sovětskými komunisty za studené války. Existuje pro to řada příkladů, z nichž nejnovějším je série fyzických i kybernetických útoků na infrastrukturu v zemích NATO a EU. Sami máme s ruským státním terorismem na našem území přímou zkušenost. Tyto útoky jsou stále častější a závažnější a my proto musíme být maximálně připraveni jim koordinovaně čelit,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsednictví slavkovské skupiny má v současné době Česká republika, která jej letos v červenci převzala po Rakousku. V létě příštího roku pak přebere pomyslnou předsednickou štafetu Slovensko. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

22:28 Ministr Jurečka: Povedlo se! Vyjednali jsme silné ekonomické portfolio v Evropské komisi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…