Plán SOCDEM: Stop odlivu peněz z Česka a vyšší mzdy

05.06.2024 12:12 | Tisková zpráva

Sociální demokracie díky svým spojencům zastaví odliv stovek miliard ročně do daňových rájů a nastartuje růst mezd. V Evropském parlamentu napravíme to, co neřeší pravicová vláda. „Prosadíme zdanění bank, jejichž lobby současná vláda podléhá. Přitom v Evropě je sektorová daň běžná věc,“ připomněl na tiskové konferenci lídr Sociální demokracie pro evropské volby Lubomír Zaorálek.

Plán SOCDEM: Stop odlivu peněz z Česka a vyšší mzdy
Foto: SOCDEM
Popisek: SOCDEM - logo

„Lubomír Zaorálek je zkušený bojovník za české zájmy. Je to někdo, kdo umí vyjednávat. Sociální demokraté mají v současném Evropském parlamentu 148 poslanců. S nimi má již nyní předjednané legislativní změny, které pomohou České republice. Jde především o to, aby se podařilo srovnat mzdy a celkovou životní úroveň se Západem,“ apeloval předseda Sociální demokracie Michal Šmarda.

„Česká republika musí být mnohem sebevědomější. Nemůžeme se nechat vytěžovat jako kolonie západních zemí. Do zahraničí od nás odchází ročně 456 miliard korun zisků, společně s dalšími transfery je to 700 až 800 milionů korun. A vláda pak tvrdí, že není 6 miliard na školství. Pokud by tyto peníze neutíkaly do daňových rájů, jako je Lucembursko nebo Nizozemí, byli bychom jako země mnohem bohatší,“ upozornil Lubomír Zaorálek s tím, že odkazuje na čísla z vládní studie. „Pokud má být Evropa solidární, ať je solidární i tak, aby zisky z obrovského množství odvedené práce zůstaly v Česku,“ zdůraznil.

Sociální demokracie bude prosazovat věci, které pomohou lidem. „Na rozdíl od ostatních nekandidujeme ani proti Babišovi, ani proti Fialovi, ale proto, že chceme pracovat pro občany. Máme spojence v Evropském parlamentu i v mnoha evropských vládách. Dokážeme prosadit svůj program. Lubomír Zaorálek s těmito partnery neustále komunikuje,“ dodala dvojka na evropské kandidátce Sociální demokracie Daniela Ostrá.

Klára Školníková zastupující na kandidátce SOCDEM hnutí Budoucnost poukázala na to, že povolební změny by měly spočívat v lepším využívání příležitostí, které nabízí například Zelená dohoda. „Peníze na klimatickou transformaci by měly jít na vyrovnání sociálních nerovností, na veřejné služby, na vzdělávání. Klimatická politika musí být spojená se sociální politikou,“ říká Klára Školníková.

Lubomír Zaorálek společně s Michalem Šmardou shrnuli priority Sociální demokracie, jimiž jsou:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

19:14 Ministr Výborný: Zemědělci, pokud potřebujete urgentní pomoc, kontaktujte SZIF

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vyzývá zemědělce, které zasáhly povodně, aby se o pomoc …