Pospíšil (TOP 09): Praha zakáže noční turistické tahy po hospodách

15.10.2024 10:02 | Monitoring

Pražští radní v pondělí schválili novelu tržního řádu, která omezí takzvané pub crawls, tedy organizované tahy turistů od hospody k hospodě rušící noční klid zejména v centru Prahy.

Pospíšil (TOP 09): Praha zakáže noční turistické tahy po hospodách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Podle navrhované úpravy bude na území hlavního města Prahy v době nočního klidu od 22:00 do 6:00 hodin zakázáno pochůzkové poskytování služeb.

„K novele tržního řádu jsme přistoupili z podnětu městské části Praha 1, která v důsledku pub crawls čelí řadě negativních dopadů na veřejný prostor, ekonomiku a společenské vztahy. Větší skupiny účastníků produkují více odpadků a kladou vyšší nároky na zajištění bezpečnosti, což neúměrně zatěžuje obecní infrastrukturu, komunální čistící služby a městskou policii,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Takzvaný alkoholový turismus také významným způsobem poškozuje image Prahy jako kultivované destinace a odporuje prioritám Koncepce cestovního ruchu hl. m. Prahy, schválené Zastupitelstvem hl. m. Prahy v roce 2020.

„Zákaz nočních pub crawlů vnímám jako krok k zajištění klidnějšího a bezpečnějšího prostředí pro všechny Pražany i návštěvníky. Chtěl bych, aby se Praha stala místem, kde jsou kultivovanost a respekt ke sdílenému veřejnému prostoru prioritou. Činíme tak v souladu s našimi dlouhodobými cíli v oblasti cestovního ruchu a kultury,“ říká náměstek pro kulturu, cestovní ruch, výstavnictví, péči o památky, národnostní menšiny a animal welfare Jiří Pospíšil.

Rušivé chování spojené s pub crawls může mít negativní dopad na vnímání obce turisty, potenciálními investory a samotnými občany, a v dlouhodobém horizontu tak může být nepříznivě ovlivněn celkový ekonomický rozvoj dané lokality. Novela omezí tyto negativní společenské jevy, na druhou stranu fakticky nezasahuje do činnosti „běžných“ průvodců, s nimiž byla projednána bez námitek. Vymáhání zákazu bude mít na starosti městská policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Pastuchová byl položen dotaz

Problémy

Tvrdíte, jak vláda neřeší skutečné problémy této země, což je do jisté míry pravda. Ale zmiňujete řadu věcí, které byly problémem už za vás, jako třeba dostupnost bydlení, nedostatek lékařů atd. Jak tedy věřit tomu, že když se dostanete k moci, tak problémy vyřešíte? Protože ukazovat na jiné a kriti...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

David (SPD): Slovenský europoslanec se v Moskvě omluvil za západní rusofobii

12:01 David (SPD): Slovenský europoslanec se v Moskvě omluvil za západní rusofobii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cestě slovenského poslance Blahy do Moskvy.