Pospíšil (TOP 09): Sokol je důležitou součástí naší kultury a tradic

30.06.2024 12:06 | Monitoring

Ve dnech od 30. června do 5. července 2024 se v Praze uskuteční XVII. všesokolský slet. Největší sportovně-kulturní událost roku nabídne veřejnosti hromadná vystoupení a pestrý doprovodný program. V neděli 30. června dopoledne se bude konat slavnostní průvod centrem Prahy, který si vyžádá dopravní omezení. Slet sokolů se koná jednou za šest let a ten letošní se odehraje v duchu motta „Slet spojuje“.

Pospíšil (TOP 09): Sokol je důležitou součástí naší kultury a tradic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Jsem rád, že se i letos koná tradiční všesokolský slet, který má pro nás velký význam. Sokol spojuje sport s kulturou a uchovává naše tradice, folklór a zvyky a podporuje naši hrdost a jednotu. Nesmíme zapomínat ani na to, jak Sokol v těžkých dobách podporoval vlastenectví a demokracii a posiloval morálku a soudržnost. Sokol je tak důležitou součástí naší kultury a tradic, jsem proto rád, že má plnou podporu od hlavního města,“ uvedl Jiří Pospíšil, náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče.

„Všesokolský slet je jedinečnou příležitostí, kdy můžeme přivítat Sokoly z celé naší krásné republiky v srdci Prahy. Jsem nadšený, že Sokol dokáže spojit lidi všech věkových kategorií. Sokol není jen o sportu, ale také o komunitě a dobročinnosti. Chci upřímně ocenit úsilí všech cvičenců a cvičitelů, kteří do příprav vložili nesmírné množství energie a nadšení. Tato akce, jedna z největších a historicky nejvýznamnějších sportovních událostí v Praze, je nádherným symbolem soudržnosti a společného ducha, který nás všechny inspiruje. Věřím, že pravidelný pohyb je klíčový nejen pro fyzické, ale i pro psychické zdraví. A právě Sokol si prioritně nezakládá na výkonnosti, ale na radosti z pohybu, což je nesmírně důležité. Tento přístup k životu a ke sportu je přesně to, co potřebujeme podporovat a oslavovat. Sletu zdar!“ řekl Antonín Klecanda, pražský radní pro oblast školství, sportu a volného času.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 23830 lidí

Tradiční sletový průvod začne v neděli 30. června 10:00 hodin na Václavském náměstí a povede přes Můstek, ulicí 28. října, Národní, Smetanovo nábřeží, Křížovnickou, náměstí Jana Palacha, 17. listopadu, Pařížskou a skončí přibližně ve 12:30 hodin na Staroměstském náměstí, kde bude následovat doprovodný program. Na trase průvodu bude od 00:01 do 13:00 hodin zákaz parkování, po dobu průvodu budou komunikace uzavřeny, provoz bude omezen také na Jungmannově náměstí a na okolních komunikacích trasy průvodu. Pořadatelé doporučují, aby se řidiči této části města vyhnuli. Dopravní opatření se budou týkat také provozu tramvajových a autobusový linek, podrobnosti ZDE.

Vrcholem sletu budou hromadné skladby ve Fortuna Areně v Edenu ve Vršovicích 4. a 5. července. Sokolové předvedou celkem 12 skladeb a divákům se představí i hosté. Mimo jiné vystoupí i slavná dánská gymnastická škola Ollerup. Večerní program 4. července dokreslí originální scénické osvětlení i vystoupení hvězd Lucie Bílé a Jiřího Korna. Odpolední vystoupení 5. července, na které jsou již vstupenky vyprodané, rozzáří především dětské úsměvy a zakončí senioři s Věrnou gardou.

„Slet je neopakovatelný životní zážitek, který je úžasný ze všech úhlů pohledu. Věřím, že ten letošní bude patřit k nejlepším v historii. Slet, svátek nabíjející energií, je o přátelství a hrdosti,“ řekl Martin Chlumský, starosta České obce sokolské.

Sletový týden v metropoli nabídne i pódiová vystoupení na Staroměstském náměstí, na Náměstí Míru a u Tyršova domu. O sletu z různých pohledů vyprávějí výstavy na Mariánském náměstí, na Vítězném náměstí, na náměstí Míru a v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Financování českého školství pod vedením ministra školství Beka je ostuda

11:04 Rozvoral (SPD): Financování českého školství pod vedením ministra školství Beka je ostuda

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…