Premiér Fiala: Je potřeba evropskou politiku učinit reálnější

09.10.2024 10:21 | Monitoring

S projevem před zástupci tuzemských firem vystoupil v Brně v úterý 8. října 2024 předseda vlády ČR Petr Fiala na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, který se konal v rámci 65. Mezinárodního strojírenského veletrhu. Se zástupci firem následně diskutoval o plánech vlády jak na národní, tak na evropské úrovni, ale také o důležitosti energetické soběstačnosti. V závěru navštívil stánky vystavovatelů na veletrhu.

Premiér Fiala: Je potřeba evropskou politiku učinit reálnější
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Na začátku svého vystoupení předseda vlády zmínil, že česká ekonomika má dle všeho to nejhorší za sebou. „Když jsme se zde loni sešli naposledy, inflace byla 8,5 % a HDP stagnoval. Nyní jsme s inflací pod 2 % a HDP mírně roste. Ta čísla jsou pozitivnější, máme z toho všichni radost. Co se však automaticky nezmění, jsou strukturální vlastnosti naší ekonomiky,“ uvedl.

„Musíme překonat určitou strukturální nevýhodu, kterou máme především v oblasti dopravy a energetiky. Jsem rád, že naše vláda je schopna příští rok rekordně investovat 250 miliard korun,“ pokračoval premiér a uvedl konkrétní příklady. „Do dopravní infrastruktury jde 160 miliard korun a za období mé vlády otevřeme 200 kilometrů nových dálnic. To je důležité pro naši ekonomiku a konkurenceschopnost,“ řekl předseda vlády a dodal, že k prosperitě ekonomiky je nutná také reforma zastarávající struktury vzdělávání, zejména regionálního školství a flexibilita pracovního trhu.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 5307 lidí

Důležitým tématem, který zajímal účastníky sněmu Svazu průmyslu a dopravy bylo téma Green Dealu, regulace podnikání a postavení české vlády na evropské úrovni k těmto otázkám. Přílišným regulacím, které komplikují rozvoj průmyslu, je podle premiéra potřeba bránit. „Je potřeba evropskou politiku učinit reálnější. V Evropě sílí tlak na to, abychom více mysleli na konkurenceschopnost, který je jasně znát v tom, jak v EU rezonuje například nedávná Draghiho zpráva. Změny v Evropské komisi pro nás znamenají šanci na změny regulací, včetně toho, abychom mohli zajistit lepší podmínky pro náš průmysl. Nebude to jednoduché a už vůbec ne snadné. Ale musíme to zkusit a pokusit se změnit, co půjde. Na to se budeme v následujících měsících soustředit,“ sdělil Petr Fiala.

Během sněmu získal ocenění Osobnost průmyslu 2024 z rukou prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje a předsedy vlády dlouholetý předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev a čestný prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Následně premiér navštívil expozici Mezinárodního strojírenského veletrhu, kde se zastavil u několika vystavovatelů, kteří se věnují například 3D tisku, virtuální realitě, ale také strojírenství, leteckému inženýrství nebo robotice.

Celý projev premiéra na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 22 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ochodnická (TOP 09): Každá látka bude muset projít posouzením Evropské komise

14:07 Ochodnická (TOP 09): Každá látka bude muset projít posouzením Evropské komise

Projev na 29. schůzi Senátu 9. října 2024 k zákonu o návykových látkách