Primátor Hřib: V pomoci Ukrajině, která čelí genocidě, je role měst klíčová

13.01.2023 5:34 | Tisková zpráva

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib společně s primátory Varšavy, Bratislavy a Budapešti jako představitelé Paktu svobodných měst přijali pozvání Vitalije Klička, primátora Kyjeva, a v ukrajinském hlavním městě se zúčastnili společného jednání.

Primátor Hřib: V pomoci Ukrajině, která čelí genocidě, je role měst klíčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Mezi hlavní témata cesty patří prohloubení meziměstské spolupráce v oblasti humanitární pomoci, podpora uprchlíkům, plánování poválečné obnovy a posílení bezpečnostní a krizové připravenosti zúčastněných hlavních měst.

Praha a další hlavní města zemí V4 patří od začátku ruské války na Ukrajině mezi výrazné podporovatele Kyjeva a dalších ukrajinských měst. Pouze samotná města Praha, Varšava, Budapešť a Bratislava od loňského února přijala více než půl milionu lidí prchajících z Ukrajiny před válkou a ukrajinským městům zaslala i významnou humanitární pomoc.

„Role měst je v pomoci Ukrajině, která čelí genocidě ze strany Ruska, klíčová. Kvůli útokům na tamní důležitou infrastrukturu k nám prchají lidé, kterým jsme poskytli zázemí do doby, než invaze v jejich zemi skončí. Primátor Kličko pomoc Prahy velmi oceňuje. Je to také naše válka, a proto i já chci poděkovat Pražanům za dosavadní projevy nebývalé solidarity a lidskosti,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Primátor společně se svým varšavským protějškem Rafałem Trzaskowským Kyjev navštívili již 15. února 2022, tedy 9 dní před ruskou invazí. Primátoru Kličkovi tehdy vyjádřili svou podporu a připravenost pomáhat Kyjevu a dalším ukrajinským městům. Kyjevu také nabídli členství Paktu svobodných měst – společenství měst, které hlavní města zemí V4 založila v roce 2019 na podporu lidských práv, demokracie a svobody. Vitalij Kličko toto členství přijal a Kyjev v?září minulého roku během Prague Summit of Cities vstoupil do Paktu svobodných měst. Toto partnerství umožňuje efektivní komunikaci a unikátní koordinaci pomoci Ukrajině na meziměstské mezinárodní úrovni.

„Společně s dalšími primátory teď hledáme cesty, jak využít potenciál našich měst v poválečné obnově Ukrajiny. V neposlední řadě s námi primátor Kličko a bezpečnostní experti z Kyjeva sdílí své nedocenitelné zkušenosti z krizového řízení metropole zasažené mnoha druhy mimořádných událostí. Můžeme se od Kyjeva učit, jak být připraveni na podobné teroristické útoky na kritickou civilní infrastrukturu. Vážím si toho, že spolupráce s primátorem Kyjeva, ale i Varšavy, Budapešti a Bratislavy funguje velmi dobře,“ doplňuje primátor Hřib.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dotaz na založení NOVÉ FRAKCE v EU , EP .

Dobrý den přeji . Vážená paní europoslankyně , hnutí ANO prý zakládá novou frakci v EU , EP . Nechystáte se vy KSČM, STAČILO založit též novou celo-unijní pro m í r o v o u frakci , za pomoci sloučení všem celoevropských pacifistů do EU , EP navolených ? Děkuji Vám za odpověď .

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konečná (KSČM): Objektivita ČT dostala další ránu…aneb pár slov k francouzským volbám

14:02 Konečná (KSČM): Objektivita ČT dostala další ránu…aneb pár slov k francouzským volbám

Už jsme si vyslechli pláč z Kavčích Hor směrem k výsledkům voleb ve Francii, kde podle redaktorů a O…