Randula (Svobodní): Malá úvaha na téma Pirátů

27.09.2024 12:12 | Monitoring

Pokud by parlamentní volby v roce 2021 byly skutečně rovné a odpovídaly zásadám poměrného zastoupení, jak požaduje Ústava, byly by ve Sněmovně čtyři další subjekty, všechny silnější než Piráti, a přibližně 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný.

Randula (Svobodní): Malá úvaha na téma Pirátů
Foto: Archiv JSR
Popisek: Jiří Svoboda Randula, odborný garant Svobodných pro oblast kultury

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 voliči dali velmi aktivně, prostřednictvím kroužkování, najevo, že o Piráty prakticky vůbec nestojí, což letošní volby do EP a krajských zastupitelstev jenom potvrdily. Podle stávajícího volebního zákona je (podle mě bohužel) pro samostatně kandidující stranu nemožné, aby existovala v Parlamentu pouze se čtyřmi poslanci, protože čtyři poslanci odpovídají přibližně pouze dvěma procentům voličské podpoře a uzavírací klauzule je u nás (podle mě chybně) nastavena až na pěti procentech.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3229 lidí

Jinými slovy - uvědomme si, že Piráti jsou dnes v Parlamentu, zatímco jiné strany, které ve volbách 2021 měly třeba i mnohem vyšší voličskou podporu než oni, tam nejsou. Takový výsledek dle mého názoru neodpovídá požadavkům, jež ve čl. 18. odst. (1) na volby do PS klade Ústava:
"Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení."

Výsledek voleb 2021 tedy nebyl ani rovný a ani neodpovídal zásadám poměrného zastoupení. Pokud by se měřilo všem stejným metrem a uzavírací klauzule pro všechny byla pouze dvouprocentní (jaká fakticky platila pro Piráty), potom by výsledek voleb vypadal úplně jinak, ačkoliv by voliči hlasovali úplně stejně, jako tehdy hlasovali.

V Poslanecké sněmovně bychom dnes měli o čtyři strany víc, protože tuto dvouprocentní hranici, která fakticky platila pro Piráty, překročily čtyři další subjekty. To znamená, že celých 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný, než drží dnes, a vláda by tak musela být sestavena na zcela jiném půdorysu, než ta stávající.

Samotné angažmá Pirátů ve vládě potom nelze vnímat jinak, než jako jasnou snahu vnutit jejich minoritní neomarxistickou a progresivistickou ideologii majoritě, která o ni ve skutečnosti nemá žádný zájem a nepřeje si ji.

Jiří Randula

  • Svobodní
  • Pravda nikdy nespočívá uprostřed.
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Jiří Randula

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října

13:09 Ministr Stanjura: Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu na rok 2025 a novele rozpo…