Randula (Svobodní): Malá úvaha na téma Pirátů

27.09.2024 12:12 | Monitoring

Pokud by parlamentní volby v roce 2021 byly skutečně rovné a odpovídaly zásadám poměrného zastoupení, jak požaduje Ústava, byly by ve Sněmovně čtyři další subjekty, všechny silnější než Piráti, a přibližně 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný.

Randula (Svobodní): Malá úvaha na téma Pirátů
Foto: Archiv JSR
Popisek: Jiří Svoboda Randula, odborný garant Svobodných pro oblast kultury

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 voliči dali velmi aktivně, prostřednictvím kroužkování, najevo, že o Piráty prakticky vůbec nestojí, což letošní volby do EP a krajských zastupitelstev jenom potvrdily. Podle stávajícího volebního zákona je (podle mě bohužel) pro samostatně kandidující stranu nemožné, aby existovala v Parlamentu pouze se čtyřmi poslanci, protože čtyři poslanci odpovídají přibližně pouze dvěma procentům voličské podpoře a uzavírací klauzule je u nás (podle mě chybně) nastavena až na pěti procentech.

Anketa

Odejde Jan Lipavský z vlády?

4%
89%
hlasovalo: 3321 lidí

Jinými slovy - uvědomme si, že Piráti jsou dnes v Parlamentu, zatímco jiné strany, které ve volbách 2021 měly třeba i mnohem vyšší voličskou podporu než oni, tam nejsou. Takový výsledek dle mého názoru neodpovídá požadavkům, jež ve čl. 18. odst. (1) na volby do PS klade Ústava:
"Volby do Poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva, podle zásad poměrného zastoupení."

Výsledek voleb 2021 tedy nebyl ani rovný a ani neodpovídal zásadám poměrného zastoupení. Pokud by se měřilo všem stejným metrem a uzavírací klauzule pro všechny byla pouze dvouprocentní (jaká fakticky platila pro Piráty), potom by výsledek voleb vypadal úplně jinak, ačkoliv by voliči hlasovali úplně stejně, jako tehdy hlasovali.

V Poslanecké sněmovně bychom dnes měli o čtyři strany víc, protože tuto dvouprocentní hranici, která fakticky platila pro Piráty, překročily čtyři další subjekty. To znamená, že celých 31 poslaneckých mandátů by držel někdo jiný, než drží dnes, a vláda by tak musela být sestavena na zcela jiném půdorysu, než ta stávající.

Samotné angažmá Pirátů ve vládě potom nelze vnímat jinak, než jako jasnou snahu vnutit jejich minoritní neomarxistickou a progresivistickou ideologii majoritě, která o ni ve skutečnosti nemá žádný zájem a nepřeje si ji.

Jiří Randula

  • Svobodní
  • Pravda nikdy nespočívá uprostřed.
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Jiří Randula

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

David (SPD): Další kulka pro Fica

15:14 David (SPD): Další kulka pro Fica

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhružné zásilce, adresované slovenskému premiérovi…