Rozvoral (SPD): Stále více občanů má problém vyjít se svými financemi – vládo odstup!

03.09.2024 19:06 | Monitoring

Za téměř tříleté období vládnutí asociální pětikoaliční vlády pod vedením premiéra Petra Fialy stále přibývá občanů, kteří se musí neustále vyrovnávat se svou zhoršující se životní úrovní.

Rozvoral (SPD): Stále více občanů má problém vyjít se svými financemi – vládo odstup!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Mezi tyto lidi paradoxně patří i ti, kteří pracují například ve státních institucích. Vyjít tak se svými financemi má problém stále více pracujících, patřících i do střední třídy.

Hnutí SPD považuje tento stav, kdy stále více slušných a pracujících občanů, včetně mladých rodin vychovávajících děti, seniorů a zdravotně postižených občanů nemá ze svých příjmů na zajištění standardních životních podmínek, za zcela tristní. Za vše je plně zodpovědná současná vláda Petra Fialy, která svým nekompetentním řízením státu dopustila tento stav, a proto by měla okamžitě skončit. Naši občané si zaslouží vládu, pro kterou jsou jejich potřeby prioritou, a která zajistí všem pracujícím odpovídající výši jejich platů a mezd i v souvislosti s inflací, za kterou je vláda plně zodpovědná. Realita je ale zcela jiná.

Trend, který vidíme v datech, je, že nám výrazně roste počet lidí, kteří nedosáhnou na minimální důstojnou mzdu. Podle dat Českého statistického úřadu roste podíl domácností, které jsou v ekonomicky nejisté situaci a například podle dat projektu Život k nezaplacení si více než polovina domácností s dětmi a příjmem pod mediánem vůbec nic neuspoří. Vše je důsledkem vývoje kupní síly, kdy odměňování většiny pracujících neodpovídá růstu cen. Naše asociální vláda tento problém vůbec nechce řešit a nemá zájem, aby mzdy a platy rostly adekvátně k tomu, jak se vyvíjejí ceny. Fialova vláda též nedělá nic pozitivního, aby zastavila stále rostoucí náklady na chod domácností. Především jde o náklady kolem bydlení a ceny potravin a spotřebního zboží v posledních letech. Vládní politici, kteří by měli především sloužit veřejnosti, v tomto ohledu zcela selhali.

Minimální důstojná mzda určuje její výši tak, aby člověku zajistila standardní způsob žití, a ještě možnost něco ušetřit. Jde o ukazatel, jak může člověk pracující na hlavní pracovní poměr podle aktuálních cen vyžít tak, aby pokryl náklady na stravu a bydlení, ošacení, dopravu, zdravotní péči, vzdělání či volný čas a zároveň mu něco zbylo na úspory pro případ neočekávaných okolností. Experti z Platformy pro minimální důstojnou mzdu sumu vypočítali částku pro jednoho člověka, který pečuje o dítě nebo jinou závislou osobu. Pro Prahu je to téměř 48 tisíc korun hrubého, mimo Prahu o dva tisíce korun méně. Nedosáhla na ni polovina zaměstnanců v Praze a 67 procent lidí mimo metropoli, informovala Platforma pro minimální důstojnou mzdu. Ekonom Jan Bittner, který se v Platformě podílí na výpočtu mzdy, se na serveru zpráv iDNES vyjádřil, že se meziročně pod úroveň důstojné mzdy propadlo 184 tisíc zaměstnanců, celkem se jejich počet nyní pohybuje kolem 2,7 milionu.

Hnutí SPD hájí zájmy všech našich občanů, kteří jsou vždy na prvním místě. Chcete-li současný arogantní stav vládní pětikoalice vůči pracujícím změnit, volte v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev naše kandidáty. My své sliby plníme!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Pražská politika je svět sám pro sebe

16:02 Mašek (ANO): Pražská politika je svět sám pro sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k situaci na pražském magistrátu