Šafránková (SPD): Fialova vláda nechce ukončit zneužívání sociálních dávek

28.03.2022 10:21

Vládní koalice Petra Fialy (ODS) včera ve Sněmovně odmítla náš zákon na ukončení zneužívání sociálních dávek tzv. nepřizpůsobivými.

Šafránková (SPD): Fialova vláda nechce ukončit zneužívání sociálních dávek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Šlo o návrh, na kterém jsem s odborníky na tuto problematiku a později i s dalšími kolegy z oblasti sociální politiky pracovala téměř tři roky. O návrh, a to chci jasně a nahlas zdůraznit, který by ani v nejmenším neohrozil žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční sociální pomoc. Naopak, mnohým z těchto lidí by naše změna zákona pomohla v podobě vyšší finanční podpory v okamžicích nouze.

Náš návrh zákona by také samozřejmě nijak nepoškodil ty občany, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory či zdravotně postižené. Tento návrh byl čistě zacílen na ty osoby, které sociální dávky vědomě zneužívají, nepracují a nehledají si práci, ačkoli pracovat mohou, podvádí naše úřady a všechny slušné a pracovité občany, kteří je dlouhodobě a nedobrovolně financují.

Co se týče hlavních cílů, principů našeho návrhu a změn, které by přinesl:
Především se jedná o zvýšení adresnosti a oprávněnosti vyplácení příslušných sociálních dávek a minimalizaci objemu jejich neoprávněného vyplácení.
Dále by vnesl do systému nepojistných sociálních dávek pravidla, řád a spravedlnost a omezil by na naprosté minimum možnost jejich zneužívání. Které je zároveň neomluvitelným zneužíváním veřejných prostředků, tedy peněz poctivě pracujících daňových poplatníků.
Ukončení nemravné praxe tzv. obchodu s chudobou a boj proti rozšiřování stávajících - a proti vzniku nových - tzv. vyloučených lokalit.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Jde i o změny, které by našim, často zoufalým a bezmocným, zaměstnancům úřadů práce umožnily efektivnější kontrolu oprávněnosti čerpání sociálních dávek. A o změny, které by současně vedly k významné úspoře veřejných prostředků. Významná část navrhovaných opatření se týkala změn pravidel pro čerpání sociálních dávek na bydlení, kam je třeba už konečně zavést jednoznačný řád a rovněž i zde ukončit plýtvání veřejnými penězi. Náš návrh proto nastavoval přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které by bylo napříště možné tyto sociální dávky vyplácet a čerpat.

Další konkrétní změny by byly například tyto:

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

  • podmínění výplaty sociálních dávek rodičům předškolních dětí povinnou docházkou těchto děti do posledního ročníku mateřské školy - především v zájmu těchto dětí a v zájmu šance na jejich budoucí slušné životní uplatnění.
  • zavedení povinnosti prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadu práce z důvodu nemoci či úrazu, a to i s možností kontrol a sankcí - tedy zavedení obdoby tzv. neschopenky u zaměstnanců
  • posílení kompetencí zaměstnanců úřadů práce v oblasti kontrol nemovitostí, na které jsou vypláceny sociální dávky na bydlení
  • možnost v případě porušení zákona sociální dávku odebrat ihned - například v případě, když příjemce dávky odmítne oprávněným osobám vstup do bytu za účelem provedení tzv. úřední kontroly na místě
  • prodloužení maximální doby odebrání sociální dávky v případě porušení zákona ze tří na citelnějších šest měsíců

Není přece možné donekonečna tolerovat stav, kdy mnoho osob čerpá sociální dávky neoprávněně a kdy jsou nedobrovolně z peněz poctivě pracujících daňových poplatníků léta sponzorování občané, vyhýbající se práci a obcházející zákony. Pracující lidé přece nesmí být proti těm ostatním neustále diskriminování! Vládní poslanci si to - měřeno jejich hlasováním a odmítnutím našeho návrhu z jejich strany - zjevně nemyslí.

A jak jsem uvedla ve svém závěrečném vystoupení v rozpravě: Tím, že vládní poslanci (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti) náš návrh pro tentokrát pohřbili, nevytrestali nás, poslance SPD, což bylo jedním z jejich hlavních cílů, ale těžce potrestali všechny poctivé pracovníky úřadů práce, kteří hájí zájmy a peníze státu a často jsou i terči vyhrožování a napadání, poškodili všechny poctivé a slušné pracovníky sociálních odborů krajů, měst a obcí, pedagogy ze škol ve vyloučených lokalitách, a hlavně všechny občany, kteří jsou nuceni poblíž těchto lokalit, často v otřesných podmínkách, dlouhodobě žít.

Těm všem svým postojem plivli do tváří. Ale já nejsem zvyklá se vzdávat a za konečné prosazení návrhu na ukončení zneužívání sociálních dávek do praxe budu bojovat do pomyslného posledního dechu!

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

22:12 Senátor Hraba: Konzervativní proud nabírá na síle. A to je dobře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové vládě v Nizozemí.