Sehnalová (SOCDEM): Jedna z největších budov bývalých Žižkových kasáren chátrá dvacet let

10.10.2024 7:17 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rekonstrukci Žižkových kasáren na Hanáckém náměstí v Kroměříži

Sehnalová (SOCDEM): Jedna z největších budov bývalých Žižkových kasáren chátrá dvacet let
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

V roce 2004 byla v Kroměříži zrušena vojenská posádka. Od té doby, tedy dvacet let, chátrá jedna z největších budov bývalých Žižkových kasáren na Hanáckém náměstí, pro kterou hledalo město využití. Náměty a nápady se různily, od domova pro seniory po různá komunitní a vzdělávací centra. Vždycky ale zůstalo u úvah, které narážely na finance jak do rekonstrukce zdevastované budovy, tak následně do provozu.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 8087 lidí

Smysluplné řešení se našlo před necelými pěti lety, v roce 2020, kdy se našla dohoda mezi tehdejším vedením města a Národním památkovým ústavem, potažmo Ministerstvem kultury. Objekt byl městem nabídnut za symbolickou cenu NPÚ, tedy státu, za podmínky, že bude kompletně zrekonstruován.

Včera byla oficiálně zahájena stavba za přítomnosti současného vedení města i Národního památkového ústavu, který sem následně přestěhuje obě pracoviště, které v Kroměříži sídlí. Budou zde i prezentační místnosti, archiv a další provozy. Investice má být hotova koncem roku 2026 a má stát včetně vybavení k 200 milionů korun.

Každou akci někdo začne a někdo končí. Málokdy jsou to jedni a ti samí lidé. Nyní tedy začíná snad dobrá kapitola pro léta opuštěnou budovu na Hanáckém náměstí.

Nechci, aby zapadlo jméno bývalého sociálně demokratického ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který dal celému záměru zelenou, a poděkování také patří bývalému vedení města i zastupitelstvu, které velkou většinou celou transakci posvětilo. Každému, kdo pomohl záměr prosadit do realizace. Tak ať se práce daří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Připouštíte, že jste řadu ministerstev zřídili jako trafiku?

Nebo jak vysvětlíte, že teď tleskáte slučování ministerstev? Proč jste tedy zřizovali nové a proč jste neslučovali hned po volbách? Já teda nevím, ale v poslední době přestávám politice ODS rozumět. Měníte názory jak ponožky

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Maláčová (SOCDEM): Platy státních zaměstnanců porostou pomalu, politici si přilepší o desítky tisíc

9:15 Maláčová (SOCDEM): Platy státních zaměstnanců porostou pomalu, politici si přilepší o desítky tisíc

Předsedkyně Sociálních demokratů Jana Maláčová vyjádřila podporu administrativním pracovníkům u soud…