Senátor Koštial: U boje s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury

19.08.2024 21:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k boji s dezinformacemi.

Senátor Koštial: U boje s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

U balíčku na boj s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury a před vznikem „nezávislého“ orgánu, který by měl rozhodovat, co je dezinformace a co ne, mimo demokratickou kontrolu. Hlasoval jsem proti tomuto balíčku, protože věřím, že svoboda slova je jedním ze základních pilířů naší demokracie a jakýkoli zásah do ní musí být prováděn s maximální opatrností a transparentností.

Hlasoval jsem proti tomuto balíčku, protože jsem přesvědčen, že boj proti dezinformacím by měl být veden jinými prostředky, které neohrožují základní práva a svobody. Měli bychom se zaměřit na vzdělávání a podporu mediální gramotnosti, aby občané byli schopni kriticky hodnotit informace a rozlišovat mezi důvěryhodnými a nedůvěryhodnými zdroji. Důležitá je také transparentnost a odpovědnost médií a platforem sociálních médií.

Další obavou je, že definice dezinformací může být subjektivní a měnit se podle politického kontextu. To, co je považováno za dezinformaci dnes, může být zítra považováno za legitimní názor, a naopak. Proto je nezbytné, aby jakákoli opatření proti dezinformacím byla jasně definována, transparentní a podléhala demokratické kontrole.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Zbyněk Stanjura byl položen dotaz

Peníze pro církve

Proč, když nejsou peníze, musí se snižovat důchody, nepřidá se na platy do školství, jste zvedali podle inflace odvody církvím? A prč jste si vůbec zvedali platy podle inflace, když platy ani důchody jste podle inflace nezvedli?? Ba naopak, přizpůsobili jste si zákony?? Můžete prosím odpovědět voli...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Senát uspěl s "mojí" vratkou v Poslanecké sněmovně

7:17 Senátor Canov: Senát uspěl s "mojí" vratkou v Poslanecké sněmovně

Rakce na svém veřejném facebookovém profilu na schválení novely zákona o základních registrech v sen…