Senátor Koštial: U boje s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury

19.08.2024 21:02 | Monitoring

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k boji s dezinformacemi.

Senátor Koštial: U boje s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury
Foto: archiv RK
Popisek: Starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS)

U balíčku na boj s dezinformacemi jsem varoval před nebezpečím cenzury a před vznikem „nezávislého“ orgánu, který by měl rozhodovat, co je dezinformace a co ne, mimo demokratickou kontrolu. Hlasoval jsem proti tomuto balíčku, protože věřím, že svoboda slova je jedním ze základních pilířů naší demokracie a jakýkoli zásah do ní musí být prováděn s maximální opatrností a transparentností.

Hlasoval jsem proti tomuto balíčku, protože jsem přesvědčen, že boj proti dezinformacím by měl být veden jinými prostředky, které neohrožují základní práva a svobody. Měli bychom se zaměřit na vzdělávání a podporu mediální gramotnosti, aby občané byli schopni kriticky hodnotit informace a rozlišovat mezi důvěryhodnými a nedůvěryhodnými zdroji. Důležitá je také transparentnost a odpovědnost médií a platforem sociálních médií.

Další obavou je, že definice dezinformací může být subjektivní a měnit se podle politického kontextu. To, co je považováno za dezinformaci dnes, může být zítra považováno za legitimní názor, a naopak. Proto je nezbytné, aby jakákoli opatření proti dezinformacím byla jasně definována, transparentní a podléhala demokratické kontrole.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

21:02 Vondráček (Svobodní): Kdo se sebou nechá zacházet jako s rohožkou, z toho se stane rohožka

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k nominaci Jozefa Síkely na post eurokomisaře pro m…