Senátor Třetina: Byl jsem na jednání, kde byl přítomen pan Šmucler, z tohoto člověka jsem vyděšený

19.06.2024 18:09 | Zprávy

Projev na 24. schůzi Senátu 19. června 2024 k návrhu zákona o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta

Senátor Třetina: Byl jsem na jednání, kde byl přítomen pan Šmucler, z tohoto člověka jsem vyděšený
Foto: archiv TT
Popisek: Mgr. Tomáš Třetina starosta Moravského Krumlova (TOP 09)

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jsem starostou města, které má přesně popsaný problém paní místopředsedkyní Seitlovou. Máme 7 zubařů, všichni jsou v důchodovém věku. Tento problém se netýká jen zubařů, ale i pediatrů, gynekologů a dalších odborností, které se v městě s rozšířenou působností nedostávají. Vnímáme to jako velký problém.

Snažil jsem se tento problém, jako starosta města, řešit různými pobídkami, různými věcmi nadstandardními, které požívá pouze lékařská profese. Právníci, učitelé tyto pobídky nedostávají. Přesto se nepodařilo do okrajového nebo města, které je 30 km od hranic s Rakouskem, dostat české doktory a vůbec jakýmkoli způsobem je namotivovat. Proto jsem přivítal ve chvíli, kdy projevili zájem, máme ukrajinské lékaře, zubaře, já jsem v jejich péči a nemůžu si tu péči vynachválit. To říkám na začátek.

Za druhé mě kontaktovali – a ten názor tady ještě nezazněl – zubaři, stomatologové čeští, kteří jsou v různých komorách. Jsou to zubaři, kteří poskytují péči v Rakousku, ve Švýcarsku i v české zemi. Je potřeba nebo rád bych, aby to stanovisko, které tady od nich, od těchto lékařů, mám, aby tady zaznělo, abychom ho všichni věděli, zároveň byli připraveni na tu negaci, kterou dostaneme od zubařů, stomatologů, protože kompletně tento zákon odsoudila Česká stomatologická komora i celé její předsednictvo. Není to jen „šmuclerovina“, ale shodli se na tom jednohlasně. Já jenom odbočím ještě, já jsem byl přítomen jednání zdravotního výboru, kde byl přítomen pan Šmucler. Osobně jsem z tohoto člověka vyděšený.

Počet zubních lékařů v České republice roste. V roce 2011 bylo 7707 aktivních lékařů. V roce 2021 je počet aktivních zubařů 8607. To je nárůst za 10 let o skoro 1000. Toto číslo poroste, protože jsou nastaveny fakulty a jejich přijímání na mnohem více studentů než před 20 lety.

Teď tady mám pár výpočtů. Rok má 47 pracovních týdnů, práce ambulantního lékaře je 6 hodin denně. 2 hodiny je administrativa. To znamená 1400 hodin práce ambulantní, to znamená práce s pacientem. Dnes je v průměru 1200 obyvatel na zubaře. To znamená, že zubní doktor nebo lékař má v průměru 1410 hodin na 1200 pacientů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Mám pocit, že v tomhle dramatu chybí pár herců

19:05 Mašek (ANO): Mám pocit, že v tomhle dramatu chybí pár herců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podání obžaloby v kauze Dozimetr