Vích (SPD): Vláda absolutních amatérů

05.06.2023 8:19 | Komentář

Výdaje státu se pod vedením pětikoalice utrhly ze řetězu a plánovaný rozpočet nebude možné dodržet ani náhodou. Schodek rozpočtu 271,4 miliardy už v květnu je zcela neskutečný.

Vích (SPD): Vláda absolutních amatérů
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Radovan Vích

Vláda Petra Fialy (ODS) se veřejně prezentuje jako vláda kultivovaná, marketingově zdatná, která má podporu mnoha význačných odborníků. V tom případě ale není jasné, jak jim mohl uniknout takový „detail”, jako že významně překračují stanovený rozpočtový rámec (s ohledem na to, že nejsme ani v polovině kalendářního roku) - tedy rozpočtu, který si pětikoalice sama prohlasovala. Nyní čteme novinové články konstatující, že „Schodek státního rozpočtu byl v květnu 2023 rekordní, činil 271,4 mld. Kč". A to v dubnu tohoto roku už byl schodek na 200 mld. Kč. Tedy jde o plynulý nárůst, který je neskutečně hrozivý.

Když si z toho vývoje namalujeme jednoduchou křivku, je zřejmé, že bez okamžitých opatření již v tomto roce se řítíme do těžkého finančního průšvihu. Něco se udělat musí, ale vláda by neměla sahat na fungování státu jako takového a služeb, které občanům poskytuje. Je např. plánováno odložit příspěvek na valorizaci plateb za státní pojištěnce, tedy zase o 14 mld. méně do zdravotních pojišťoven. Pracovníci ve zdravotnictví již ohlásili stávkovou pohotovost. Ale také snížení platových tarifů státních zaměstnanců o 5 %, anebo omezení prostředků pro vědu a výzkum ale také na silnice a dálnice.

Uvedu k tomu jen drobný citát z irozhlas.cz z 1. června 2023 „Výsledek znovu potvrzuje, že veřejné finance jsou na neudržitelné trajektorii, řekl analytik Deloitte Václav Franče. S letošním rozpočtem toho vláda podle něj mnoho nesvede. Úspěch bude, pokud se podaří deficit stlačit pod 400 miliard korun."

Vláda by především okamžitě měla zastavit dotace. Další část souvisí s mandatornímy výdaji a předraženými armádními nákupy, které lze pořídit levněji a výhodněji. Například supersoniky F-35 za minimálně 100 miliard korun opravdu nepotřebujeme. Vláda by měla začít šetřit v první řadě sama u sebe, slučovat agendy a omezovat byrokracii, zmrazit platy ústavních činitelů atp. Takových příkladů je celá řada. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každá vláda, která by to šolíchala jako naše fialová sebranka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion , 05.06.2023 8:30:41
už by byla za ty výsledky dávno odvolána a smetena novými volbami. Nikoli ta naše: nad tou drží ochrannou ruku globalisté z BruSSelu a USA. Ti u nás takovou gangsterskou tlupu naopak potřebují. Potřebují zbídačit obyvatelstvo, přivést zemi k bankrotu a nakonec za babku skoupit všechnu půdu a průmysl.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Na rozdělení kompetencí mezi resorty máme zákon

14:04 Hašek (PRO): Na rozdělení kompetencí mezi resorty máme zákon

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělování kompetencí premiérem Fialou