Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

29.05.2024 12:28 | Komentář

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda od 1. června dosadila plk. Mgr. Otakara Foltýna, který nyní zastupuje vedoucího Vojenské kanceláře prezidenta republiky.

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

Na starost by měl Foltýn mít kromě komunikace státu také obranu před dezinformacemi a cizím vlivem. Funkci by měl vykonávat půl roku – zatím. Z dosavadního oddělení STRATCOM na Úřadu vlády se od 1. června stane větší odbor, kde má pracovat kolem deseti lidí, kteří budou řídit vládní komunikaci ve smyslu zhoršené bezpečnostní situace a bojovat s dezinformacemi. 

STRATCOM je soubor procesů, které organizace používají k dosažení svých cílů prostřednictvím řízené a efektivní komunikace. Zahrnuje plánování, realizaci a hodnocení komunikace, která je zaměřena na určité cílové skupiny a má podpořit strategické cíle organizace, v tomto případě vlády Petra Fialy. Stanovuje cíle komunikace, analýzu cílových skupin, výběr správných kanálů a formulace klíčových zpráv. V rámci realizace implementuje STRATCOM prostřednictvím různých kanálů a nástrojů, jako jsou média, sociální sítě, interní komunikace atd. Výsledky vyhodnocuje a měří jejich účinnost a podle toho upravuje strategii. Cílem je potom budování a udržování pozitivního obrazu organizace a získání větší podpory u veřejnosti budováním dobrých vztahů s médii a PR. K tomu se pořádají semináře, kulaté stoly a konference. 

Celé to působí podivně. Předně tuto pozici zastávalo již více lidí. V minulosti tuto oblast dostal na starost mj. vládní zmocněnec pro média a dezinformace Michal Klíma. Ten pracoval na přípravě akčního plánu pro boj s dezinformacemi, který ale vláda nikdy neschválila. Navíc ministr vnitra Vít Rakušan má ve své struktuře KRIT (krizový informační systém) a také CTHH (centrum proti hybridním hrozbám). Navíc pokud premiér aktivuje Ústřední krizový štáb, jeho součástí je i Oddělení určené pro komunikaci jeho činnosti. Pokud tedy vláda Petra Fialy takto rozhodla, měla by funkce na ministerstvu vnitra zrušit, protože zřejmě svou činnost podle všeho nezvládají a nový odbor na Úřadu vlády řízený plk. Mgr. Foltýnem, je v tomto případě duplikací, spíše však multiplikací činností. 

STRATCOM je nezbytná pro efektivní fungování organizací, protože umožňuje koordinaci a sladění všech komunikačních aktivit s celkovými strategickými cíli. V tomto případě vlády Petra Fialy (ODS) a jejího Programového prohlášení. Nevznikla zatím ani koncepce, ani zákon, které by měly mimo jiné stanovit podmínky, za kterých může stát vypínat takzvané dezinformační webové stránky. Je to obor, který kombinuje prvky marketingu, public relations, reklamy, mediálních studií a managementu. Potřebné vzdělání pro kariéru v této oblasti by mělo být v oboru komunikace, žurnalistiky, marketingu, public relations, nebo podobných oborech. Kladu si otázku, proč voják, vzděláním právník, má řídit STRATCOM vlády? Má nás připravovat na válku, do které nás současná vláda chce zatáhnout? 

Vládní STRATCOM v případě plk. Mgr. Otakara Foltýna není nadstranická. Jedná se o jasnou podporu vládních politiků k dosažení jejich cílů, kterými má být zlepšení celkového obrazu vlády u veřejnosti, a obrátit trend v podobě nepopularity nejméně oblíbené vlády, které plně důvěřuje pouhá 2 % občanů, prostřednictvím jednotlivých komunikačních kanálů a tím maximalizovat volební preference pětikoalice a tím pádem i volební zisk. To vše prostřednictvím vojáka, vzděláním právníka, který je navíc i nadále v činné službě. 

Voják by měl být po dobu své činné služby apolitický, což v tomto případě není. Tímto krokem Vláda Petra Fialy udělala jasný precedens. A to je potřeba odmítnout!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Radovan Vích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině

8:05 Senátorka Šípová: Cvičební vybavení pomohlo k obnově sokolských žup na Ukrajině

Během své dubnové cesty na Ukrajinu, kterou podnikla ze své soukromé iniciativy, se pirátská senátor…