„Kuchyni bez medu si asi neumí nikdo představit. Ať už v čaji nebo v doma upečeném perníku, nic nemůže nahradit chuť medu. Osobně je pro mě nejlahodnější kaštanový med. Když jsem ho ochutnala, bylo mi líto používat jej jako sladidlo. V našem kraji je řada včelařů, od kterých je možné koupit med. Je škoda jej nakupovat v obchodních řetězcích, kam je často dovážený přes půl zeměkoule,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Yveta a Bedřich Svobodovi navazují na tradici včelaření a výroby medu, která se v jejich rodině traduje už od roku 1950. Med ze včelínů v Krásném Lese a Raspenavě zpracovávají v domácí výrobně v Novém Městě pod Smrkem. V roce 2010 otevřeli stáčírnu, kde je možné provoz pozorovat zvenčí. Ze stejného regionu je i Vlastimil Bryl, který má stanoviště včel v Raspenavě – na území, kde jsou lesy, louky a pastviny pod přírodní ochranou. Nedaleko od Frýdlantu, v Černousech, pak vyrábí svůj med Vladimír Davídek, který se věnuje včelařství už od roku 1966.
Pavel Neumaier začal včelařit v roce 2014, kdy absolvoval kurz chovatele včel. V roce 2016 dostal možnost převzít včelařský provoz od vdovy Krystenové, která po smrti manžela, dlouholetého včelaře, péči o hmyz přestala zvládat. Za dva roky z 13 včelstev vybudoval provoz s 52 včelstvy. Jeho prezentace je ZDE.
Miloš Zástěra získává med od 55 včelstev díky intenzivnímu kočování: v nabídce jeho rodinného včelařství je med řepkový z Václavic, kaštanový z Vratislavic, smíšený květový z Vratislavic, Proseče nad Nisou a Rádla, malinový a ostružinový z Proseče, lipový z Lemberka a Václavic nebo medovicový z Vratislavic a Proseče. Více informací ZDE.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV