„Kuchyni bez medu si asi neumí nikdo představit. Ať už v čaji nebo v doma upečeném perníku, nic nemůže nahradit chuť medu. Osobně je pro mě nejlahodnější kaštanový med. Když jsem ho ochutnala, bylo mi líto používat jej jako sladidlo. V našem kraji je řada včelařů, od kterých je možné koupit med. Je škoda jej nakupovat v obchodních řetězcích, kam je často dovážený přes půl zeměkoule,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Yveta a Bedřich Svobodovi navazují na tradici včelaření a výroby medu, která se v jejich rodině traduje už od roku 1950. Med ze včelínů v Krásném Lese a Raspenavě zpracovávají v domácí výrobně v Novém Městě pod Smrkem. V roce 2010 otevřeli stáčírnu, kde je možné provoz pozorovat zvenčí. Ze stejného regionu je i Vlastimil Bryl, který má stanoviště včel v Raspenavě – na území, kde jsou lesy, louky a pastviny pod přírodní ochranou. Nedaleko od Frýdlantu, v Černousech, pak vyrábí svůj med Vladimír Davídek, který se věnuje včelařství už od roku 1966.
Pavel Neumaier začal včelařit v roce 2014, kdy absolvoval kurz chovatele včel. V roce 2016 dostal možnost převzít včelařský provoz od vdovy Krystenové, která po smrti manžela, dlouholetého včelaře, péči o hmyz přestala zvládat. Za dva roky z 13 včelstev vybudoval provoz s 52 včelstvy. Jeho prezentace je ZDE.
Miloš Zástěra získává med od 55 včelstev díky intenzivnímu kočování: v nabídce jeho rodinného včelařství je med řepkový z Václavic, kaštanový z Vratislavic, smíšený květový z Vratislavic, Proseče nad Nisou a Rádla, malinový a ostružinový z Proseče, lipový z Lemberka a Václavic nebo medovicový z Vratislavic a Proseče. Více informací ZDE.
Milan Brzobohatý svůj Novoměstský med prodává přímo ve svém působišti – Novém Městě pod Smrkem. Sortiment kromě medu rozšířil i na výrobu svíček z včelího vosku. Kromě medu a svíček vyrábí i propolisovou tinkturu.
Kateřina Sojáková nabízí med květový i medovicový, na objednávku dodává i plástečkový med, který obsahuje i vosk, pylová zrna a propolis. Vosk a propolis nabízí i samostatně. Po dohodě je možné se s ní vypravit i na exkurzi za včelami. Svůj web má ZDE.
Med od Mojžíšova pramene – takový název nese produkt Jiřího Gajdoše. Jedná se o kombinaci květového medu s lesním tmavým. Veškerý svůj med výrobce vytáčí pouze z včelích plástů, které nikdy nebyly v kontaktu s léčivy na redukci varoázy. František Švoma chová včely v Jizerských horách. Nabízí med květový, lipový, medovicový i lesní, med pastovaný, ale i další včelí produkty, jako například pyl, propolis, vosk a mateří kašičku. Více ZDE.
Lužické hory a Máchův kraj zastupují Včelařství Dobrovolný, Petr Bartoš, Eva a Josef Novotný a Včelí farma Smržov. První z nich je rodinná včelí farma při úpatí kopce Kolný na okraji obce Taneček, v severovýchodní oblasti CHKO České středohoří. S jejich výrobky se lze blíže seznámit na webu ZDE.
U Petra Bartoše je možné zakoupit různé druhy medu. Jeho včely sbírají suroviny potřebné pro vznik tohoto lahodného produktu na loukách a v lesích v okolí Bělé pod Bezdězem. Bližší informace jsou ZDE.
Včelí farma Smržov se nachází v malebné krajině Podještědí mezi Českým Dubem a Osečnou, v blízkosti známého útvaru Čertova zeď. Včely chovají na stálých i kočovných stanovištích, převážně lesních. Webová prezentace je ZDE.
V Krkonoších působí Soňa Anna-Marie Fišerová s manželem. Vyrábí a prodávají med a výrobky z vosku, jakými jsou například svíčky. Přehled jejich výrobků se nalézá ZDE.
Historii využívání medu dokládají jeskynní malby, objevené v Pavoučí jeskyni u Bicorp ve východním Španělsku. Malba stará 8000 let zobrazuje člověka, který ve výšce vybírá do košíku med z úlu. První písemné zmínky o medu pak pochází z hliněné destičky ze sumerského města Nippur z období 2100 až 2000 před naším letopočtem, na které je popsán návod, jak ošetřit zranění s použitím medu.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV