Výborný (KDU-ČSL): Je možné vytvářet i takzvané adaptační skupiny

11.03.2022 22:21 | Zprávy

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Výborný (KDU-ČSL): Je možné vytvářet i takzvané adaptační skupiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Vážená vládo, pane ministře, kolegyně, kolegové,

budu velmi stručný. Já bych chtěl tady na prvním místě poděkovat panu ministrovi, ale celému týmu Ministerstva školství, a nakonec i kolegům ze školského výboru včetně kolegů z opozice, protože takto nějak si představuji skutečně konsenzuální přípravu klíčových zákonů, v tomto případě tedy lex Ukrajina školství.

K tomu, co tady zaznělo. Nebudu znovu opakovat, co zde už říkal pan ministr nebo pan kolega Berki. Nicméně je potřeba také vědět, že některé věci není třeba upravovat ani v této mimořádné době zákonem. Je potřeba vědět, že časté dotazy na to, proč lex Ukrajina školství neřeší dostatečně, například předškolní vzdělávání, tak jednak jsme tam zapracovali prostřednictvím pozměňovacího návrhu to, že je daná výjimku u rámcových vzdělávacích programů i u předškolního vzdělávání. Čili i ředitelé mateřských a ředitelky mateřských škol budou v tomto smyslu kryti. Netýká se to jenom tedy dalších stupňů regionálního školství. Ale co je důležité vědět - a zase, to klíčové, co nás vedlo k těm jednotlivým bodům pozměňovacího návrhu, je reflexe toho, co v tuto chvíli řeší zřizovatelé, ředitelé škol, krajská krizová centra, protože tam se teď potýkají s těmi problémy. A zcela upřímně si řekněme, prostě kapacitu mateřských škol v České republice nenafoukneme.

Už nyní, nejenom v Praze a v prstenci kolem Prahy, ale často i v těch venkovských regionech. Někde možná ještě nějaké jedno, dvě místa jsou, ale vše ostatní budeme nuceni řešit přes dětské skupiny, a to neupravuje tento zákon, ale ten předchozí, který zde předkládal pan vicepremiér Jurečka. Čili částečně to předškolní vzdělávání řešíme právě prostřednictvím i té možnosti zřizovat mimořádně i po 31. lednu dětské skupiny, je to zcela... a včetně financování, to zdůrazňuji. Je to zcela potom v kompetenci těch jednotlivých zřizovatelů. To klíčové v tom zákoně, který tady teď projednáváme, a hlavně tedy pokud jde o ten pozměňovací návrh, který vznikl v rámci školského výboru, respektive tedy na Ministerstvu školství po té debatě a diskusi, tak je právě ta možnost přijímat nad kapacitu samotnou, a to jak jednotlivé třídy, tak i školy jako celku.

Ale potom si také připomeňme, že je možné vytvářet takzvané adaptační skupiny, které nejsou nikde v zákoně ukotveny, nemusí být ukotveny. A to je ta praxe, která už je dnes některými městy, například pokud vím, tak v Pardubicích na to statutární město Pardubice už takto přistoupilo k tomu, a pro ty ukrajinské děti vytváří ty takzvané adaptační skupiny.

Je možné tam využít pracovně i ty maminky, které s těmi dětmi přišly, jsou zde výjimky z té kvalifikace v případě školního asistenta, to není pedagogický pracovník. Asistent pedagoga je pedagogický pracovník, školní asistent není pedagogický pracovník, čili lze tam bez problému využít i ty maminky, které si samozřejmě s sebou nenesou žádný diplom nebo nějaké prokázání kvalifikace, čili vycházíme maximálně vstříc terénu, maximálně vstříc tomu, aby děti v průběhu nějakého času, v horizontu příštích dnů nebo týdnů mohly nastoupit ať už do homogenních ukrajinských skupin nebo, pokud bude někde místo, tak i do těch českých tříd a školních skupin, případně dětských skupin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

důkazy

Máte nějaké důkazy pro vaše tvrzení, že za odvoláním Bartoše stojí tlak na premiéra ze strany některých členů ODS, které jste jmenoval, např. Skopečka, Stanjury atd.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Česká vláda je čím dál víc jak Zajíček v své jamce

9:04 Dostál (Stačilo!): Česká vláda je čím dál víc jak Zajíček v své jamce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k české vládě.