Magdalena Davis, místopředsedkyně Zelených a bioložka, k tomu říká:
„Pěstování palmy olejné, ze které se palmový olej vyrábí, způsobuje masivní devastaci tropických deštných ekosystémů. Mnoho rostlinných i živočišných druhů se kvůli palmovým plantážím ocitá na hranici vyhynutí, dramaticky se mění místní mikroklima a zvyšuje se půdní eroze. S plantážemi je spojeno i mnoho sociálních problémů, místní zemědělci přicházejí o způsob, jak si udržet tradiční způsob hospodaření a produkovat potraviny pro lokální spotřebu, zaměstnanci plantáží dostávají příliš nízké mzdy a většina výdělku směřuje za hranice k velkým investorům. V neposlední řadě je tu i zdravotní aspekt, protože kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin zvyšuje konzumace palmového oleje riziko aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění.
Co s tím? Každý z nás může přispět – stačí si vědomě vybírat výrobky, které palmový olej neobsahují. Že má tento negativní výběr odezvu se potvrzuje už i v českých supermarketech, například někteří výrobci müsli cereálií začali nedávno uvádět na přední straně obalu velkými písmeny “bez palmového tuku”. Pokud budeme jako spotřebitelé konzistentní, možná přispějeme k tomu, že deštné pralesy budou živit své obyvatele ekoturismem a my ve střední Evropě budeme o trochu zdravější.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV