Rakušan k Babišovi: On se bojí. Bojí se mě na vnitru

01.09.2022 17:56

„Schůze se koná jen proto, že se Andrej Babiš bojí,“ vysvětlil hlavní důvod dnešní schůze Sněmovny, kterou vyvolala sněmovní opozice k hlasování o nedůvěře vládě, ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něj se Babiš bojí i toho, že na vnitru působí právě on.

Rakušan k Babišovi: On se bojí. Bojí se mě na vnitru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Vicepremiér Rakušan svůj projev začal narážkou na předchozího řečníka Andreje Babiše a jeho překvapující přítomnost na sněmovním jednání: „Myslel jsem, že budu mluvit k nepřítomnému poslanci. On tu předtím avizoval, že ví, co budu říkat, trochu mě vyděsilo, jestli ti holdingoví fízlové vidí i do našich příprav... ale netrefil se, tak jsem se trochu uklidnil,“ sdělil úvodem.

Jedním dechem dodal, že zásadní otázka dnes zní, proč se dnešní schůze koná. Důvodem je podle Rakušana obávající se expremiér Andrej Babiš: „Dnešní schůze se koná proto, že se Andrej Babiš bojí,“ vyjádřil svůj názor. Rakušan.

A svá slova rozvinul: „Bojí se budoucnosti, bojí se soudu, bojí se protestujících na vlastních mítincích a bojí se preferencí v prezidentských volbách. Ono to najednou začíná vypadat, že by tu nemuselo vyjít,“ řekl, že Babiš má strach z nenaplněných politických ambicí.

A strach má podle Rakušana i z jeho osoby. „A samozřejmě se bojí mě na ministerstvu vnitra. Protože hnutí ANO vždy vnímalo ministerstvo vnitra jako silový resort, odkud se řídí stát a kde se uplatňují nejrůznější struktury moci jako takové,“ míní ministr.

„A tak já ministerstvo vnitra nikdy vnímat nebudu! Chci ho vnímat jako úřad bezpečí, ministerstvo bezpečí,“ dodal vicepremiér.

„Nevnímám to jako místo, odkud by se měl uplatňovat nelegitimní vliv na kterékoli struktury v našem státě. Možná proto bych na tom ministerstvu neměl být. Protože dnes zcela překvapivě Andrej Babiš připustil, že bych mohl být na jiném ministerstvu, posílá mě na školství, tam nepůjdu.

Mohu být ve vládě, ale ne na vnitru, z nějakého důvodu tam pravděpodobně vadím,“ zopakoval Rakušan. Následně se věnoval agendě na ministerstvu vnitra, jakých výsledku zde dosáhl a čeho dosáhnout ještě chce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…