Druhé kolo senátních voleb začalo. Z prvního jde zatím vítězně ANO

01.10.2022 8:01

V Česku začal druhý den závěrečného kola letošních senátních voleb. Volební místnosti se otevřely dnes v 08:00. Hlasování skončí o šest hodin později. Jeho výsledky včetně jmen 24 nových či staronových senátorů by měly být známy před setměním.

Druhé kolo senátních voleb začalo. Z prvního jde zatím vítězně ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

V úvodním kole senátních voleb, které se konalo před týdnem společně s obecními volbami, byli zvoleni tři kandidáti. Mandát obhájili díky zisku nadpoloviční většiny hlasů senátoři za Prahu 6 a Bruntálsko, nového senátora mají na Orlickoústecku.

Hlasovat dnes mohou ti z 2,5 milionu voličů, kteří se do volebních místností nedostali v pátek. Hlasovací lístky a obálku lidé dostanou až ve volebních místnostech, musí si s sebou vzít jen průkaz totožnosti.

První volební kolo vyhrálo hnutí ANO, které má své finalisty v 17 obvodech. ODS má své kandidáty v devíti obvodech, KDU-ČSL v šesti, TOP 09 ve třech stejně jako senátoři z klubu Starostů, SPD má jednu finalistku. I díky ní je jisté, že opoziční strany kvůli vzájemným duelům obsadí v druhém kole dvě senátorská křesla, vládní koalice pak jedno.

V prvním kole díky znovuzvolení získal mandát pro opozici Ladislav Václavec (ANO), zatímco vládní tábor obdobně posílili Jiří Růžička (navržen TOP 09) z klubu Starostů a Petr Fiala (navržen KDU-ČSL) z uskupení Společně pro kraj.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…