„Člověk roku“ Fiala? Babiš blahopřeje. Vlastně ne. Uvidíte

07.09.2022 11:47

Člověk roku Petr Fiala? Podle bývalého premiéra Andreje Babiše je ocenění předsedy vlády v Polsku směšné, nic neznamená a měl by se spíš soustředit na pomoc lidem, kteří jsou zasaženi energetickou krizí. Fiala podle něho podnikl řadu kroků ve prospěch Polska na úkor českých zájmů a za to byl nyní oceněn. „Podstata je v tom, že by měl sedět doma za zadku, odřídit si nejdřív pořádně své ministry a dávat jim příkazy, aby konečně začali dělat něco pro lidi,“ uvádí Babiš.

„Člověk roku“ Fiala? Babiš blahopřeje. Vlastně ne. Uvidíte
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Premiér Petr Fiala na sociální síti Facebook oznámil, že v Polsku obdržel zvláštní ocenění. Ocenění, které v minulosti dostali Lech Wałęsa, Václav Havel či Jan Pavel II.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí

„Na ekonomickém fóru v Karpaczi jsem obdržel ocenění Člověk roku. Je to pro mě velká pocta, jsem si vědom, kdo tuto cenu v minulosti dostal – Lech Wałęsa, Václav Havel či Jan Pavel II. Jsou to obrovské osobnosti, kterých si nesmírně vážím. Přijímám tuto cenu jako výraz podpory česko-polských vztahů a ocenění toho, čeho se nám podařilo dosáhnout,“ uvedl Fiala.

Redakce PL požádala o komentář šéfa hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše. Fialovo ocenění podle jeho slov má jediný význam, poděkování Poláků za to, že v mnoha ohledech prý hájí jejich zájmy. 

„Pan premiér se v Polsku zhlédl, udělal s nimi špatný kontrakt na Turów, potom ho Poláci vzali do Kyjeva a v mnoha dalších věcech je prodlouženou rukou Polska. Že dostal nějakou cenu je naprosto o ničem. Jasné je, že pan Fiala vyměnil tradičně nejbližší spojenectví se Slovenskem za Polsko a teď mu to Poláci vrací. Dohodu o Turówu udělal ve prospěch Polska, takže je tam teď slavný a oblíbený,“ míní bývalý premiér.

Petru Fialovi doporučuje, aby se místo podobných akcí v zahraničí spíš soustředil na řízení vládního kabinetu. „Podstata je v tom, že by měl sedět doma za zadku, odřídit si nejdřív pořádně své ministry a dávat jim příkazy, aby konečně začali dělat něco pro lidi. Všichni vidí ten chaos, začali slibovat zastropování cen, ale teď zase pan Síkela oznámil, že žádné zastropování nechtějí. Na tom vidíte, jak si každý ministr říká, co chce, nic neřeší a nikdo je neřídí. Proč s těmi energiemi dávno něco neudělali? Po měsících nicnedělání slyšíme jen blábolení o evropském řešení. Na to jsem tedy velice zvědavý,“ dodává Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…