„To jsme podělali.“ ODS obchází hrůza. Tuší se, kdo může za „bonzáckou výzvu“

25.04.2022 14:25 | Reportáž

„Tohle je velká chyba. Mimořádně velká chyba, která se otočí proti nám.“ Takto to v ODS podle našich informací vře kvůli iniciativě Braňme Česko a těm, kdo ji vytvořili. Zděšení zavládlo zvláště poté, co na webu vlády vyšel speciální manuál. „To je naprostá šílenost, v tom návodu se občanům bezostyšně tyká a nabádá k práskání,” zaznělo zevnitř občanských demokratů. Mnozí z nich si prý začali uvědomovat, co jejich vlastní vláda provádí.

„To jsme podělali.“ ODS obchází hrůza. Tuší se, kdo může za „bonzáckou výzvu“
Foto: Repro branmecesko.cz
Popisek: Výzva na webu Úřadu vlády ČR branmecesko.cz

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Během minulého týdne vyvolal vzrušenou debatu nový projekt Úřadu vlády ČR, který rozjel novou iniciativu boje proti dezinformacím nazvanou „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“.

V rámci tohoto internetového projektu Strakova akademie předkládá příklady „prokremelských lží“ a argumentů proti nim. A také výzvy, kterými se občané mají řídit. Například by měli sledovat a sdílet důvěryhodné zdroje, jako například vládní organizace nebo veřejnoprávní média. Vyvracet lži by se neměli bát ani v osobním kontaktu, například při diskusi s tetičkou nebo kamarádem. Nahlašování dezinformací pak prý „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné – lidé by je na sociálních sítích měli hlásit, a pokud mají podezření, tak hlásit i trestnou činnost.

Iniciativa vyvolala velký poprask nejen na sociálních sítích, ale i mezi opozičními politiky. Nyní se ukazuje, že problém s vyzýváním občanů de facto k udávání mají i členové největší vládní strany ODS.

„Je to průser, který se nám vymstí. Už jen slovo zmocněnec zní děsivě,“ posteskl si ParlamentnímListům.cz člen ODS, který se dle svých slov hlásí ke svobodě, odpovědnosti a samostatnosti, jak to dříve platilo pro celou ODS. „Ale ten vrchní cenzor, protože jinak se Klímovi říkat nedá, tohle všechno popírá. Svoboda, odpovědnost a samostatnost přestanou existovat, pokud zde máme stát a speciální úřad, který lidi omezuje, vodí je za ruku a de facto jim tak zakazuje samostatně uvažovat,“ pokračuje naštvaně občanský demokrat. 

Na vládu a hlavě svou domovskou stranu je prý opravdu naštvaný. „Tohle není v naší DNA. Nevěřím, že s tím přišel někdo od nás. To bude určitě nápad z hlav Pirátů nebo TOPky. To je přesně jejich styl – nařizovat, co si má kdo myslet. Vstup do koalice s touhle partou aktivistů byl šílený nápad. Dalo se čekat, že přijde vláda plná ústupků a kompromisů, aby se vyhovělo všem. Ale nakonec z toho budou biti nejvíc občané a toto je další příklad z mnoha,“ konstatuje.  

Domněnku, že vládní zmocněnec Klíma a jeho činnost není z vůle ODS, se nám nepodařilo ověřit, ale ani vyvrátit. Na dotazy se nám dostalo jen vyhýbavé odpovědi. Spekuluje se, že na těchto tématech trvaly jiné strany pětikoalice a ODS ustoupila. Insideři z vysoké politiky to ale vidí jako normální způsob dělby moci: „Asi se to vyhandlovalo za něco jiného,“ krčí rameny bývalý tajemník ministerstva spravedlnosti, který se ve funkci pohyboval před více jak deseti lety a dodává, že tak to ve vícekoaličních vládách chodí běžně. Je prý ale možné, že ODS by sama o sobě, nebo ve spojení s jinou stranou, na tohle nikdy nepřistoupila.

Bývalý vrcholný politik Ivan Langer podle našich zjištění na interním fóru ODS položil otázku, „co bychom říkali, kdyby takového zmocněnce vytvořila Babišova vláda?“ Z reakcí jeho kolegů vyplývá převládající skepse: „Určitě bychom řvali něco ve smyslu agent Bureš obnovuje StB. Ale co je sakra tohle? Dezinformační scéně jen nahráváme. To jsme fakt podělali.“ 

„Jak vůbec pravicová koalice může přijít s takovým nápadem?“ ptá se na fóru členka strany, načež ji kolega lakonicky uzemní: „My jsme pravicová koalice? Kde žiješ?“ Jak je vidět, vláda příliš důvěry nepožívá ani mezi „svými.“ A není to jev jen několika jedinců. Nespokojenost v ODS probublává už dlouho, o čemž jsme ostatně v ParlamentníchListech.cz několikrát psali. 

Najdou se ale i smířlivější hlasy: „Věřím, že vláda to dělá s těm nejlepšími úmysly. Ale jak víme, i ty někdy vedou do pekla. Pořádně jsem si Michala Klímu proklepl. V mnoha názorech s ním mohu souhlasit, ale vykazuje i rysy, které jsou pro svobodnou společnost vyloženě nebezpečné,“ uvažuje dlouholetý člen ODS z Olomouckého kraje. 

„Jeho myšlení se ubírá směrem, ve kterém “my chytřejší” mají oprávněni říkat druhým, co je a není pravda. Takhle to ale ve světě nefunguje Viz současný obrat některých „liberálních“ novinářů při ruské agresi na Ukrajině. Ti dnes najednou adorují vlastenectví a ochotu se bránit agresorovi. Když dřív někdo poukázal na nutnost zbrojení a posilování bezpečnosti, tak tihle novináři a aktivisti měli plnou hubu klimatických a genderových dopadů, zvýšení uhlíkové stopy tanků a podobných nesmyslů,“ zamýšlí se olomoucký člen ODS nad situací hlouběji a přidává vlastní zkušenost: „Když jsem 28. října hodil na Twitter českou vlajku kvůli státnímu svátku, dočetl jsem se, že patřím do SPD a Trikolory, že jsem vlaječkář atd. Ti samí lidé dnes mají vlhké klíny z ukrajinské vlajky a snad se do ní balí před spaním. Neznám větší pokrytectví. Když dnes nekritičtí odpůrci klimatického socialismu a energetické sebevraždy Evropy blábolí o tom, jak se má dělat geopolitika, jsou mi k smíchu. A Klíma tyto tendence vždy měl. Nechci soudit dne před večerem, ale nemám z toho radost,“ doplňuje.

„Za humny sice zuří válka, a tak se dá předpokládat, že téma dezinformací, potažmo jejich přísnější posuzování, bude na stole. Ale že budeme mít speciální úřad? A co rovnou ministerstvo pravdy? To už je fakt jako z Orwella,“ rozčiluje se královéhradecký zastupitel. „Denně mi chodí na mail spousta emailů od vyděšených občanů. Vždycky se na to podívám a když na první pohled vidím, že je to blábol, snažím se to lidem vysvětlit. Naprostá většina populace, která sdílí tyhle věci, to nedělá pro byznys nebo naschvál. Oni se opravdu bojí. Už bych radši investoval do prevence a edukativních programů, než do nějakého práskačského úřadu. To ať se na mě nikdo nezlobí,“ sdělil redakci městský zastupitel z ODS.

Nelíbí se obsah, ale ani ani forma komunikace k veřejnosti, kterou vláda zvolila: „Ten způsob prezentace je strašný, to tykání, to vysvětlování, jako z 50. let. Sice jsem na to upozorňoval, ale prý jde o hlavně o pozornost. Kdyby se to napsalo normálně, lidi to nezaujme. Tak nevím. Kritizovali jsme Babiše kvůli Prchalovi, že forma jde na úkor obsahu, ale tohle je snad ještě horší,“ zhrozil se při rozhovoru s PL nejmenovaný poslanec. 

Další z jeho sněmovních kolegů se zamýšlí nad ekonomickou stránkou věci: „Celá tahle šaráda bude pěkně nákladná. Nejde samozřejmě jen o jednoho zmocněnce. Stojí za ním celý aparát. Mzdy, služby, asistenti, provoz. To jsou další náklady. Můžeme si to nyní dovolit? Copak nemáme nevládky, které se dezinformacím taky věnují? A BIS? Ta má tohle přímo ve své kompetenci. A dělá to už dlouho a cíleně. Tady se totiž může stát, že se budou nahlašovat údajné dezinformace, celé týmy to budou zkoumat, a nakonec vyjde najevo, že o nic nejde. Lidi na sebe tímto způsobem budou práskat ze msty nebo dlouhé chvíle, budou to brát jako sport. Postrádám smysl této agendy. Dovedu si ale představit, že za pár měsíců i sama vláda přijde na to, že to bylo zbytečné. A jak pak takový úřad v tichosti zrušit, abychom nevypadali jako blbci? To zas někdo nedomyslel. Tahle doba nepřeje svobodě ani zdravému rozumu,” posteskl si poslanec ODS, jehož identitu na základě jeho přání rovněž neprozradíme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…