Mnichovský kuchař je znechucen: V Česku se nedá jíst. Šlendrián jako politika

03.03.2012 19:46 | Zprávy

PŘÍBĚH Česká mentalita je klídek a pivo. Šlendrián a podloudnictví se natrvalo usídlily v tuzemské politice a mají dopad i na nespočet dalších oborů, třeba na gastronomii. V té je šéfkuchař Erhard Špaček z Mnichova kovaným odborníkem. Většina českých kuchařů podle něj nedokáže servírovat kvalitní svíčkovou, koprovku anebo škubánky. Prostě to odfláknou a turisti pak z Česka odjíždí dost zklamaní. Výborná česká kuchyně prý dostává na frak.

Mnichovský kuchař je znechucen: V Česku se nedá jíst. Šlendrián jako politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erhard Špaček, majitel české hospody v Mnichově

„V Česku se bohužel kvalitní české kuchyni nedaří. Buď to kuchaři neumějí anebo se jim do toho nechce. Kdo vám tam udělá dobrou koprovou či křenovou omáčku anebo svíčkovou. Nemyslím, nějaký vodovky zahuštěný moukou. Lidi, co sem přijedou z Česka, jsou zklamaní. Nedávno tady byla jedna profesorka a prohlásila, že tak špatně jako v Praze ještě nejedla. Všechno, za co tady bojuju, jde do kopru. Dřív byla česká kuchyně světoznámá, dnes je to pryč,“ nadává jako špaček zanedlouho už sedmdesátiletý rodák z Teplic Erhard Špaček, který dnes provozuje nedaleko centra Mnichova Bistro Hardy.

Jídlo na český způsob: nechutný

Bistro v názvu podniku vyhlášeného kuchaře Erharda Špačka má své opodstatnění. V minirestauraci je jen bar a malá jídelna, všehovšudy několik stolů. Přesto sem často míří gurmáni z širokého okolí. České speciality tady nikdo nešidí. Jídlo na talířích dokazuje, že kvalitní staročeská kuchyně může být dietní a výtečná. Třeba se svíčkovou si kuchař doslova vyhraje. Maso naloží, omáčku vaří tři hodiny a pak to podle toho i vypadá. Chuťové pohárky si přijdou na své. Proto mu vadí, jak przní staročeská jídla kuchtíci v domovině.

„Většina restaurací v Praze je katastrofa a pak se divíte, že jíte nekvalitně. Česká kuchyně opravdu může být dietní, ale musí si s tím dát někdo práci. Když jim to řeknu, začnou držkovat, že emigrant ze Západu jim nemá, co radit. A pak si dáte v lepší české restauraci jídlo na český způsob. Kus kachny, uzeného, vepřového, bílý, červený zelí a vypadá to, jako když to tam někdo nahází lopatou. Teče to dohromady, nechutný. Když jim řeknete, jestli by nemohli dát zelí vedle do misky, koukají na vás jako na pitomce,“ stěžuje si dál Špaček s tím, že dobré a kvalitní jídlo je drahé, ale restaurace, která by v Praze nabídla chutné české speciality, by určitě měla o klientelu postaráno.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Josef Bernard byl položen dotaz

Vaše ,,pomoc" živnostníkům

Jak nám má pomoci odložení plateb na pojištění, když zálohy stejně tak či tak budu muset uhradit? Paradoxně když se mi nebude v podnikání dařit, tak kde pak vzít peníze na zaplacení záloh, které jste dost zvýšili? Nemyslíte, že by bylo prospěšnější, kdybyste je nezvyšovali? Tvrdíte, že je to kvůli d...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pozadí sporu o poplatky: Dusno mezi vládou a ředitelem Součkem. Jména, co vadí

20:21 Pozadí sporu o poplatky: Dusno mezi vládou a ředitelem Součkem. Jména, co vadí

Proč Fialův koaliční kabinet ve Sněmovně odložil legislativní změnu vedoucí k navýšení koncesionářsk…