Šéfa finanční správy bude jmenovat vláda na návrh ministra

10.08.2011 11:34

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz ze zdrojů z vlády projednal kabinet Petra Nečase bod o změně struktury daňové zprávy a přerušil ho. Členové vlády ministru financí Miroslavu Kalouskovi navrhli, aby šéfa Finanční správy ČR jmenovala vláda na návrh ministra financí a strukturu úřadu určoval ministr financí formou vyhlášky.

Šéfa finanční správy bude jmenovat vláda na návrh ministra
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek s Martinem Kocourkem

V rámci první fáze III. pilíře daňové reformy plánuje vláda zřídit tzv. Jednotné inkasní místo. Zatímco v současnosti musí každý daňový subjekt s finančními úřady i dalšími orgány správy sociálního zabezpečení či zdravotními pojišťovnami komunikovat zvlášť, od roku 2013 se budou dle návrhu daně, sociální a zdravotní pojištění odvádět jednomu orgánu finanční správy. Pro jednodušší platbu daní a odvodů má vzniknout jeden společný formulář a osobní daňový účet. Návrh počítá se zrušením třístupňové sítě finančních úřadů a vznikem 14 úřadu na úrovni krajů.

Reformována i celní správa

Vláda také změní organizaci a systém daňové a celní správy. Návrh změn koncipuje Finanční správu ČR jako soustavu správních úřadů, které budou mít na starosti správu daní. Její součástí bude Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady, kterých má vzniknout namísto současných 199 jen čtrnáct, a to dle působnosti krajů. Finanční ředitelství, kterých je v dnešní době celkem osm, budou zrušena.

V současnosti tvoří celní správu třístupňová soustava orgánů, kterými jsou Generální ředitelství cel, osm celních ředitelství a 54 celních úřadů. Součástí nové organizační struktury celní správy by mělo být Generální ředitelství cel, čtrnáct krajských celních úřadů a celní úřad se sídlem v Praze Ruzyni, který by dohlížel na vnější hranici Evropské unie na území České republiky.

Čtěte také: Vláda se bude zabývat daňovou reformou. VV nechtějí rušit stravenky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…