Skrblíci, platy učitelů a policistů. Vládní rozbuška, v které sehraje roli Babiš, naznačili politologové

02.02.2014 8:40 | Zprávy

POLITOLOGOVÉ Krátké oficiální projevy nových ministrů vnitra a školství při uvádění do úřadů dávají tušit, že se brzy rozhoří spor ČSSD a hnutí ANO o tom, jak nakládat se státními penězi. Milan Chovanec by jich chtěl víc na platy policistů, Marcel Chládek na platy učitelů, ale ministr financí Andrej Babiš koaličním partnerům důrazně vzkázal, že to není dobrý nápad.

Skrblíci, platy učitelů a policistů. Vládní rozbuška, v které sehraje roli Babiš, naznačili politologové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš

Už jen samotné uvádění nových ministrů do úřadů připomnělo, jak složité bude soužití v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO. Nový šéf rezortu vnitra Milan Chovanec prohlásil, že nová vláda má v plánu navyšovat platy policistů a zapomenout nechce ani na hasiče. Ministr školství Marcel Chládek by zase chtěl pro příští rok do rozpočtu o tři až pět miliard víc, aby mohlo dojít k navýšení platů učitelů i k podpoře předškolního vzdělávání. Strážce státní kasy Andrej Babiš však kontroval vyjádřením, že zvyšovat platy učitelům, policistům a hasičům není moc dobrý nápad.

Na samotném startu fungování koalice je tak hned patrný střet mezi chystaným šetřením šéfa ANO a touhou ČSSD naplnit své předvolební sliby. „Vývoj tohoto sporu se dá odhadnout velice těžko, protože vůbec nevíme, co čekat od pana Babiše. Už dnes vidíme, že když má nějakou představu, tak si ji prosadí a stojí si za ní. Naopak je logické, že noví ministři se chtěli uvést něčím zajímavým, tak tohle přislíbili,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jakub Charvát z Katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha.

Babiš svou šetrností cílí na středopravicové voliče

„Pokud by si pan Babiš udržel tuhle rétoriku, která se snaží oslovovat středopravicové voliče, tedy rétoriku týkající se úspor a plýtvání peněz ze státního rozpočtu, tak si myslím, že to může být hlavní spor v této koalici. Protože to, co se řeší kolem Babišova angažmá v historii, ČSSD nevadí. Ale ohledně cílových skupin, kterým sociální demokraté naslibovali před volbami levicový program, může ke střetu dojít velmi brzy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol z Vysoké školy CEVRO Institut.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Kmotři

Jestli ODS podle vás řídí kmotři, jak vysvětlíte, že jste s nimi spolupracovali a evidentně vám to dosud nevadilo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…