Šumava se rozprodávat nebude, uklidňuje Chalupa čtenáře PL.cz

07.03.2012 20:38 | Zprávy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) plánuje předložení zákona o Národním parku Šumava, jehož návrh by rád do konce měsíce předložil zákonodárcům. Nejprve musí být návrh předložen legislativní radě vlády, poté vládě k projednávání a teprve poté jde každá vládní předloha do dolní parlamentní komory do prvého čtení. Zákon počítá s rozdělením území do tří zón podle stupně ochrany a také vybudování lanovky. Lidé, kteří v šumavských obcích žijí, se však obávají, aby jejich domovina nepadla do nepovolaných rukou. Ministr se jejich strach snaží mírnit.

Šumava se rozprodávat nebude, uklidňuje Chalupa čtenáře PL.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

Tomáš Chalupa odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentniListy.cz, kteří nevědí, co si o zákonu myslet a zda se ho případně mají obávat. Snahu o privatizaci pozemků národního parku ministr odmítá.

„Nic takového v připravované legislativní normě nenajdete,“ uklidňuje Chalupa, který se podle svých slov o obsahu zákona během loňského roku radil se zástupci krajů, starostů, vědecké obce i ekologických sdružení. „Naše snaha byla prosadit maximum možného a přijetí rozumných kompromisů. Nikdo neodešel z jednání plně spokojen,“ připustil ministr.

Velký problém je podle Chalupy obsah připravované vyhlášky o ochraně dřevin a povolování jejich kácení. Vyhláška ministerstva, jakožto závazný právní předpis, musí být formulována sice obecně, ale musí podchytit všechny případy, které v praxi mohou nastat.

„A to je právě hlavní úskalí připravované vyhlášky, neboť je velmi obtížné naformulovat dostatečně určitě a srozumitelně pojmy jako jsou 'společenská funkce dřeviny, ekologická funkce dřeviny či nedovolené zásahy do dřevin‘ a zajistit, aby byla vyhláška v praxi aplikována všemi úřady jednotně a nedocházelo k jejímu zneužívání,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

14:30 Krysa, zní mezi Piráty o ministrovi. Holec: Až odejdou z vlády, dozvíme se věci

Konec Pirátů v Čechách? Po jejich totálním propadu v krajských volbách, kde dostali od voličů takový…