Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

  • Trikolora
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2024 20:06:07

Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

Miloš Zeman 80 a Hluboká metropolí střední Evropy

Miloš Zeman 28. 9. 2024 oslavil 80 let v Hluboké nad Vltavou, která se tak na jeden den stala metropolí střední Evropy. Blízké českobudějovické letiště zažilo čilí provoz prezidentských speciálů.

Na oslavě nechyběl domácí pán – starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa z ODS. Je to důkaz, že i v této vládní straně se nachází ještě ideově vyhranění politici schopni uznat státnickou velikost, byť ji představuje člověk z jiného politického tábora.

Pozornost však byla upřena především na hlavy států a vlád. U prezidentského stolu se se sešli exprezident ČR Václav Klaus, slovenský exprezident Ivan Gašparovič, slovenský prezident Peter Pellegrini, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, srbský prezident Alexandar Vučič, pověřený předseda slovenské Národní rady Peter Žiga, polský prezident Andrzej Duda, Livia Klausová, bývalý a budoucí premiér ČR Andrej Babiš. Ještě dříve osobně popřál Miloši Zemanovi slovenský premiér Robert Fico a slovenský ministr obrany Robert Kaliňák.

Taková účast svědčí o evropské významnosti Miloše Zemana i o tom, že dokázal s řadou evropských státníků nalézt přátelské vztahy, jinak by necestovali na Hlubokou. Miloš Zeman zůstává ve veřejném dění, což dosvědčuje i jeho kritika neschopné vlády Petra Fialy. Připomněl, že jako kritizoval před rokem 1989 neschopnost tehdejší komunistické vlády (slavný článek Politika a přestavba v Technickém magazínu), musí nyní kritizovat neschopnost vlády současné.

Na oslavě se sešli členové bývalé vlády Miloše Zemana – ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr zemědělství Jan Fencl či dopravy Jaromír Schling. Někteří z jeho bývalých úspěšných ministrů se již oslavy nedožili – ministr zdravotnictví prof. Bohumil Fišer a školství Eduard Zeman. Přítomni však byli i politici současní. Například Radek Vondráček, který jako předseda Poslanecké sněmovny zabránil puči části Senátu spočívající v pokusu zbavit prezidenta Miloše Zemana pravomocí tím, že prezidenta navštívil v pražské vojenské nemocnici a osobně byl přítomen jeho ústavnímu aktu, když svolal zasedání nově zvolené Poslanecké sněmovny. Radek Vondráček si za to vysloužil nenávist představitelů koalice Spolu a STAN, která jej potrestala tím, že odmítla jeho volbu za ANO na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Jaká malost a hloupost současné vládní věrchušky.

Oslava byla vynikající. Abych však jen nechválil. Přece jedna chybka byla. Na oslavě se podávalo rakouské víno. Rakouský veltlín je dobrý, ale Miloš Zeman vždy zdůrazňoval jako premiér i prezidenta, že politik má být i podporovatelem a propagátorem našeho průmyslu a zemědělství. Takže příště by to chtělo moravské víno. K němu má přitom Miloš Zeman blízko, když udělil i medaili Za zásluhy vynikajícímu moravskému vinaři Miloši Michlovskému. Tož je vidět, že nikdo, ani Miloš Zeman není dokonalý. Situaci jsem trochu napravil a jako dar mu dal šest lahví výborného moravského vína od Libora Veverky z Čejkovic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama