Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2024 13:33:13

Co ohrožuje naše občany nejvíce

Co ohrožuje naše občany nejvíce

Svoboda je spjata s demokracií, ale i ta může mít mnoho podob. A každá společnost, zejména ta demokratická je spjata s ekonomikou. Pokud se daří ekonomice, pak se daří i společnosti jako celku. Pokud se všakl nedaří, pak je ohrožena nejen demokracie.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Naše proexportní ekonomika dostává ránu za ranou. Obrovská inflace způsobená špatnou energetickou politikou vlády a ekonomickými sankcemi, nereálnými cíli Green dealu, zvýšením cen surovin a poklesem reálných příjmů obyvatel naší země, způsobuje nekonkurenceschopnost české ekonomiky. Ekonomické problémy v Německu zhoršují postavení našich vývozců. Proto největším ohrožením demokracie a také bezpečnosti je ekonomický úpadek Evropské unie a také pokles ekonomické výkonnosti České republiky.

Historie ukazuje, že zhoršení života občanů, ekonomická krize či oslabení důvěry ve stát a státní instituce, podporuje pravicové nacionalisty a populisty. Proto se mi zdá, že nejen naše, ale i evropská politika jako by ztratila paměť. Zdá se, že politiky nezajímá, jak se lidem žije a co je tíží, jaké jsou jejich priority a proč se zemi nedaří. A proč rychle nereagují na varování ekonomů, podnikatelů a sociologů v nápravě chyb, která svými špatnými rozhodnutími způsobili.

Ekonomické nerovnosti, zvyšování „zaměstnanecké“ chudoby či dokonce strádání vytvářila u lidí frustraci, deprese a apatii. Proto se na jednu stranu radikalizují a podporují „jednoduchá“ řešení. Na straně druhé odmítají chodit k volbám a jakkoliv se zapojovat do společenského života. Tím se stávají zranitelnější, protože jim schází sociální kontakt a lidský dialog k výměně informací. Toho využívají politické strany se silným voličským jádrem, populisté a krajní pravice.

Kvalita demokracie je závislá na kvalitě života většiny občanů. Proto zlepšení životní úrovně přispívá k soudržnosti společnosti a k její resistenci vůči každodenním i bezpečnostním hrozbám. Naopak zhoršování životních podmínek společnost rozděluje, a to nejen ideologicky, generačně či podle nabytého majetku. Protože díky úbytku sociálního státu, kvality a dostupnosti veřejných služeb dochází k dělení společnosti na menšinu, která si služby může zaplatit a na většinu obyvatel, kteří mají ke službám omezený přístup. A že se snižování životní úrovně u většiny občanů děje vždy za vlády pravice, snad již nemůže dnes nikoho překvapovat. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama