Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2024 14:48:28

Sociální demokracie na rozcestí

Sociální demokracie na rozcestí

Vždy jsem jako sociální demokrat respektoval dvě hodnoty. Tu základní, která se opírá o svobodné myšlení a rozhodování občanů, tedy o demokracii. A hodnotu být loajální vůči sociální demokracii a jejím hodnotám, které představuje.

Jsem dalek toho, abych si uzurpoval neomylnost, nicméně vývoj v sociální demokracii po volbách v roce 2017 jsem předvídal. A také nechci tady a teď analyzovat všechny důvody obrovského propadu důvěry vůči nejstarší a kdysi velmi úspěšné levicové politické straně. Přesto jsem přesvědčen, že základním problémem byla neochota vedení strany „vrátit se“ k našemu politickému programu a namísto toho budovat „liberální“ platformu, která nakonec může spolupracovat s kýmkoliv na vládní úrovni.

Podle našich sociologů převládá nejen v naší zemi, ale na celém světě nerovnost mezi lidmi a tato nerovnost narůstá v naprostou nesouměřitelnost v bohatství a v možnostech občanů. Globální zisky stoupají na úkor „omezování“ sociálního státu, tedy na úkor omezování kvality a dostupnosti veřejných služeb. Na jedné straně nepředstavitelný majetek „bohatých elit“ a na straně druhé stále rostoucí počet těch, kterým klesá životní úroveň a možnosti uplatnění.

Nejen nižší třída, ale dnes již i střední třída ztrácí své jistoty díky okrajování sociálního státu, Nejen soukromá, ale i veřejnoprávní média, sociální sítě a vládní garnitura se staly hlásnou troubou neo-liberalismu, globálního kapitálu a zájmů cizích mocností. Zároveň jsou lidem předkládáni viníci současných problémů, což vede k podpoře individualismu, vzájemné řevnivosti a k rozdělování společnosti. Pokud tento vývoj politici nevidí, pak jsou slepí.

A právě tato „slepota“ přivedla sociální demokraty až na rozcestí, kdy se musí konečně rozhodnout, zda se vrátí ke svým kořenům a budou hájit výdobytky sociálního státu. Nebo přesednou na liberální dvouspřeží „pohřebního kočáru“. Já osobně mám dlouhodobý názor, že je třeba prosazovat levicový sociálně demokratický pohled na svět a společnost, proto podporuji kandidaturu nejen Jany Maláčové na předsedkyni SOCDEM, ale i kandidaturu Luboše Zaorálka na jednoho z místopředsedů naší politické strany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama