kvalita potravin
Jurečka si před volbami vzpomněl, že existuje problém s kvalitou potravin, která se u stejných značek v různých zemí liší a chce to na půdě EU změnit. Má podle vás šanci? A není možné změnit zákony u nás? Ono totiž neplatí, že by to bylo jen o ceně. Méně kvalitní potraviny jsou totiž stejně drahé ne-li dražší než ty kvalitnější v cizině.
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Ministr zemědělství M. Jurečka si skutečně vzpomněl na problém kvality potravin v České republice ve srovnání s Evropskou unií těsně před volbami.
Na tento problém mám trochu jiný názor.
Je potřeba provádět důslednou kontrolu kvality potravin, tak jak tomu je v zemích EU. Jako příklad bych použil otázku falšování vína. V Rakousku, SRN, Francii by za stejné prohřešky jejich viníci byli tvrdě postiženi minimálně odebráním licence na výrobu a v krajním případě by jim hrozilo i vězení.
Sám ministr zemědělství při projednávání tohoto zákona v Senátu PČR hovořil až o 38 % falšovaných vín. Všichni tito dál podnikají, sankce jsou minimální a nakonec bylo prokázáno, že dostávají dotace na rozvoj podnikání.
Takto to vypadá i u některých dalších produktů.
Je rovněž nepřijatelné, aby potraviny dovezené a balené na území České republiky byly dávány jako česká potravina (vejce, maso apod.).
Takže mé stanovisko je „zameťme si nejprve před vlastním prahem“.