kvalita potravin
Má Jurečka pravdu, když tvrdí, že stát nemůže určovat normy na prodej výrobků na našem trhu, a že může pouze určovat normy našim výrobcům? A nešlo by vytvořit nějaké značení potravin, u kterých víme, že se v cizině prodávají v jiném složení a kvalitě? Prodejci se to totiž snaží maskovat, a když můžou fungovat značky na kvalitní produkty, proč ne naopak? A třetí dotaz. Proč nezařídíte větší osvětu o kvalitě potravin? Samé pořady o vaření, ale ne o stolování, kvalitě potravin. Normální člověk ani nerozumí tomu, co je na obalu psáno. Děkuji, Líba
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Dobrý den,
děkuji Vám za podněty a k Vašim otázkám uvádím:
1) Česká republika nemůže určovat normy na prodej výrobků zahraničních potravin, ale informovanost o obsahu těchto potravin by dle zákona o potravinách měla být.
2) Zákon o potravinách jednoznačně stanovuje, u kterých produktů musí být spotřebiteli uvedeno složení. Jednoznačně rovněž musí být u potraviny uvedeno označení, zda pochází od českých výrobců či nikoliv.
Tímto by se měl spotřebitel orientovat při nákupu potravin a sám se musí rozhodnout, co koupí.
3) S Vaší třetí otázkou se plně ztotožňuji. U jediné potraviny se toto vše podařilo, a to je u vína, kde je jednoznačný výrobce, původ a obsah lahve. I osvěta díky dobré práci Vinařského fondu ČR je perfektní. Dle vinohradnického zákona jsou na obalu jednoznačně napsány údaje, které spotřebitel požaduje.
Souhlasím s Vámi, že takto by to mělo být u všech potravin. Ve většině zemí EU tomu tak je, spotřebitelé tak nakupují produkty místních výrobců.