Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2014 10:07:29 - Milová

od kterého roku se nedorovnává předčasný důchod ?

Dobrý den
můj dotaz se týká, zda se uvažuje o dorovnání předčasných důchodů, jako tomu bylo dříve,tito lidé pracovali déle než ty před nimi a když přijdou před šedesátkou o práci jejich šance na zaměstnání je téměř nulová.Zase se ubere na důchodcům,jiné skupině sáhnout na nějaké výhody - výsluhy,menší daně aj..... strhne se vlna odporu,každý chce urvat teď pro sebe co nejvíc a po mně potopa - smutná vizitka společnosti.Jste jeden z mála co odpovídá na dotazy - děkuji.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2014 11:43:12 - Ing. Jiří Dolejš
Dobrý den, předpoklodám, že máte na mysli zvyšování předčasnýcvh důchod a ne vyrovnávání různě vyměřených důchodů (např. mezi ČR a SR). Zatím klesá poměr důchodu vůči průměrné mzdě pa v případě předčawsného důchodu je to ještě výraznější. Obliba předčasných důchodů souvisí se situací na trhu práce - lépe mít předčasný důchod než být nezaměstnaný,.Předpokládá to ale mít nějaké úspory na dobu pobírání sníženého důchodu.  Čím dříve se do předčasného důchodu odchází, tím více zkrácený je. krácení se provádí za kažřdých 90 dnů předčasnosti.

  • 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů
  • 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne
  • 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne

Koeficienty krácení se nepřipravuje měnit, takže prozhodující je výpočtový základ, Tady je situace odvyslá nejen od politické vůle ale i od zdrojů v penzijním pojištění. Nepochybně je to téma pro vládní komisi, která začala projednávat reformu penzijního systému