Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2017 10:59:00

Kdy nastane robotizace českého průmyslu?

Kdy nastane robotizace českého průmyslu?

Česká republika musí být podle slov premiéra Sobotky připravena na robotizaci průmyslu. Zlatá slova.

 Také Česká republika by ve svých výrobních kapacitách, jejichž značná a velmi pravděpodobně větší část je zastaralá a nemoderní, potřebovala uskutečnění technologické revoluce a prosazení robotizace, tak jak k tomu došlo a dochází v nejvyspělejších státech světa. V těch českých výrobních kapacitách, kde se to v zásadě podařilo – například v Škodě Mladá Boleslav nebo v nošovické a kolínské automobilce, dosahují zaměstnanci takové produktivity práce, která je srovnatelná se západními automobilkami. V ostatních odvětvích průmyslu však Česká republika, co se týká produktivity práce, velmi zaostává, a dynamičtější růst produktivity práce vykazuje v posledních letech například i Slovensko či Polsko.

Je dobře, že poradci premiéra upozornili že je třeba mluvit o robotizaci. Ale pokud se Sobotka ještě před pár týdny při návštěvě v ČNB plácal po ramenou se členy bankovní rady ČNB a oceňoval nesmyslné oslabování české koruny, je to trochu protimluv.

Kdyby neexistoval „měnový závazek ČNB“, který znamená umělé udržování kurzu eura a koruny v poměru 1:27, bylo by dnes euro za nějakých 23–25 korun. Z toho vyplývá, že i nákupy moderních technologií by bylo možné provádět o 10–15 % levněji nežli nyní. A to je pochopitelně velký rozdíl. Jinak rečeno, opatření ČNB z listopadu 2013, které ČNB nedokázala včas zarazit, daňové poplatníky stálo už téměř 2 biliony korun, ale zejména neprospělo nezbytné modernizaci českého průmyslu.

Koupě moderních, těch nejprogresivnějších, technologií jsou odkládány ve výrobním sektoru vesměs až na dobu, kdy bude koruna ve vztahu k euru pevnější, a tedy kdy se technologie budou kupovat levněji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama