Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2017 8:35:00

Mezinárodní veletrh v Brně zahájil prezident Zeman

Mezinárodní veletrh v Brně zahájil prezident Zeman

Prezident Zeman zahájil Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně, který je tradiční akcí, jež ukazuje momentální technickou úroveň českého průmyslu a samozřejmě dává jistou představu také o úrovni průmyslu v jiných zemích.

 Partnerskou zemí letošního veletrhu je Indie, tedy jedna z dnes nejvýznamnějších a nejrychleji rostoucích ekonomik světa. M. Zeman ve svém projevu správně hovořil o potřebě dalšího rozvoje ekonomických vztahů s Indií. Je ovšem potřeba podotknout, že obchodní výměna s Indií probíhá v posledních deseti letech velmi dobře, a to z obou stran. Prezident ve svém projevu správně upozornil na obrovský ekonomický potenciál Indie i na možnosti dalšího rozvoje vztahů. A nejednalo by se pouze o obchodní výměnu, ale zcela nepochybně také o investice indických podnikatelů v ČR i českých podnikatelů v Indii.

Tématem veletrhu je již po několikáté digitalizace a automatizace, takzvaný průmysl 4.0. O úspěšném současném vývoji české ekonomiky svědčí mimo jiné také to, že je vyprodáno prakticky všech disponibilních 40 tisíc metrů čtverečních plochy výstaviště. Celkem se na veletrhu představí 1600 firem z 32 zemí. Oborově je členění rovněž zajímavé. Více než třetina vystavených strojů náleží k důlní, hutní, slévárenské a sklářské technice. Po nich následují díly pro strojírenství a plasty, pryže a chemie pro strojírenství.

Tradiční součástí veletrhu je i sněm Svazu průmyslu i dopravy, na kterém vystoupil mimo jiné i předseda vlády B. Sobotka. Ten zdůraznil vynikající výkon českého zahraničního obchodu uvedl, že se mnohem větší měrou, nežli tomu bylo v minulosti, daří rozvíjet ekonomickou9 diplomacii, a taje k se český vývoz dostal do více nebo méně nových zemí, jako jsou Papua Nová Guinea, Kolumbie, Bolívie či Laos.

Premiér také hovořil o tom, že je nezbytné zajistit, aby Česko bylo součástí tvrdého jádra EU. To je, myslím, správný postřeh stejně jako to, že rozvoj českého průmyslu závisí nejen na vzdělanosti a dostatku pracovníků, ale čím dál více také na dopravní infrastruktuře. B. Sobotka v této souvislosti hovořil o potřebě přijetí zákona o liniových stavbách, který by měl omezit vliv některých destruktivně se chovajících organizací hájících osobní či partikulární zájmy a znemožňujících zahajování výstavby liniových staveb. Za čtyři roky vlády B. Sobotky se bohužel podařilo postavit pouze 38 kilometrů nových dálnic. Vláda narážela na problematické dědictví ve výkupech pozemků, v zajištění projektové dokumentace a obecně připravenosti staveb dálnic z doby předchozí vlády. Doufejme, že při přípravě staveb si Sobotkova vláda vedla odpovědněji nežli její předchůdkyně, vláda Nečasova…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama