Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2017 17:58:00

Návrat do Ruska bez fanfár

Návrat do Ruska bez fanfár

Když byly v roce 2014 Západem vyhlášeny protiruské hospodářské sankce, mělo to samozřejmě mít politické důsledky. Rusko mělo být zasaženo velmi podstatným způsobem, což se v prvním období, pokud jde o ekonomiku, také stalo.

 Ruský hrubý národní produkt poklesl o několik procent, v tomto roce však již meziročně vzrůstá. Hlavně pak sankce přinesly ruskou snahu posílit vlastní průmysl a zemědělskou produkci. To se daří zejména pokud jde o zemědělství. Putin proto také s velkou chutí podpořil sankce na dovoz potravinářského zboží ze Západu. Jedná se o dovoz potravin z USA, států Evropské unie, Norska, Austrálie a Kanady a především o masné výrobky a ryby, mléčné výrobky, zeleninu, ovoce atd.

Ve všech těchto potravinářských komoditách muselo Rusko posílit vlastní výrobu a nebo dovozy z třetích zemí. Jedno i druhé se Rusku dařilo. V loňském roce zažilo rekordní sklizeň pšenice a reálně je možné očekávat podobně pozitivní vývoj i v tomto roce.

Pokud jde o český export, tak jak je vidět z přiložené tabulky, je v roce 2016 zhruba o třetinu nižší než v roce 2012 nebo 2013. Samozřejmě, že to poznamenalo především řadu českých strojírenských firem, ale také potravinářský průmysl. Některé české firmy kvůli tomu dokonce zkrachovaly (např. Transporta Chrudim).

Od počátku letošního roku se projevuje meziroční růst českého exportu zhruba o pětinu. Ale i tak stále silně zaostává za čísly dosaženými v letech před uvalením sankcí. Rusové si také pro dovoz některých výrobků kladou určité speciální podmínky, např. část produkce komponent pro strojírenské výrobky by měla být produkována přímo v Rusku. To je samozřejmě další rána českému exportu, alespoň z dlouhodobého hlediska.

Hlavní cíl sankcí, oslabit politickou pozici Vladimira Putina v Rusku, se ale totálně nezdařil. Pokud Rusové budou chtít přistoupit k řešení situace na východě Ukrajiny, učiní tak zajisté sami. A dají si záležet na tom, aby to nebylo pod taktovkou Západu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama