Ing. Karel Janko

mpř ČSNS
  • ČSNS 2005
  • Podolanka
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2024 11:27:13

Digitalizace stavebního řízení

Digitalizace stavebního řízení

cesta do pekel

 Digitalizace kontra centralizace!

K 1.7. 2024  nabyl platnosti zákon č. 126/2024 Sb. o digitalizaci  stavebního řízení.  Ten zákon mi obzvlášť pije krev, protože jsem se jako čerstvý absolvent VŠE dostal do investičního odboru jedné Tesly a v podstatě jsem 40 let dělal v oblasti investiční výstavby. A z toho 10 let na městském úřadě.

 Vláda opět tahá kočku za ocas. Je to klasický příklad byrokratického přístupu k problému! Podstatou není překlopit stávající  byrokracii  z té administrativní podoby do digitální podoby. Podstatou by bylo celý tento byrokratický proces zjednodušit a nebo zlikvidovat. A tady si dovolím zcela bez okolků zanadávat a já vím proč, aniž by to byla předsudečná nenávist. K tomu  uvedu příklad:

Někdy v roce 1985 jsem zařizoval v podniku  koupi budovy  Sokolská 15 v Praze. K tomu jsem zajistil i potřebnou dokumentaci -jednoduchý projekt  na A- nulce, schválený do jednoho měsíce v roce 1905 stavebním radou  s malým kolkem, myslím 5 Kč.  A budova stojí dodnes. Tak jsou postaveny celé pražské mnohapatrové Vinohrady! Toto by stačilo pro schválení stavby i  u drtivé většiny rodinných domů a malých průmyslových staveb. T,j. aby byla stavba v souladu s územním plánem,  k tomu půdorys, dva řezy a podle potřeby an fas fasády.  Podmínky k projektu vody, elektřiny, plynu a kanalizace zajistí stavební úřad. Nic jiného není třeba.  Jedny tenké desky. A tímto se mělo začít s digitalizací.  Celý tento stávající stavební/ digitální systém je třeba vzít bičem. A  kdo tuto drahou digitalizaci  navrhl a realizoval, tak s nimi na Pankrác, protože spoléhání se na růst produktivity v návaznosti na stávající digitalizaci je hovadina. Vše sežere byrokracie. 

Je proto třeba:

 -Vrátit se k zákonu 50/1976 Sb. což je také stavební zákon z roku 1976.

 -Projektovou dokumentaci  zjednodušit- viz výše uvedené.

- A k tomu přidat rychlé výkupy pozemků u liniových staveb za cenu 50/50 t.j  pro  nestavební parcely, stavební  parcely za místní ceny. A žádné  spekulace!!!   

   Diditalizace =Pseudo otrokářský  řád.

   10.8.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama