Ing. Lukáš Vlček, DiS.

  • STAN
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2024 17:17:00

150 opatření, která pomohou ČR posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik EU

150 opatření, která pomohou ČR posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik EU

Zařadit se do roku 2040 do top 10 zemí Evropské unie s nejvyšším hrubým domácím produktem (HDP) na obyvatele. To je hlavním cílem nové Hospodářské strategie, kterou schválila vláda.

 Strategie obsahuje více než 150 opatření v oblastech legislativy, financování, spolupráce s podnikatelským sektorem nebo kapitálového trhu.

„Česko se v posledních desetiletích díky své tvrdé práci úspěšně zařadilo mezi stabilní tržní ekonomiky Evropské unie. Nyní před sebou máme další velký úkol. Posunout českou ekonomiku ještě dál a vytvořit takové podmínky, které budou přinášet vyšší zisky. S tím nám pomůže nová Hospodářská strategie, která nezůstane jen dalším nenaplněným dokumentem, ale od prvního dne ve funkci pracuji na jejím zavádění do praxe. Spolu s odborníky jsme připravili 150 opatření, která pomohou Česko posunout mezi 10 nejvýkonnějších ekonomik Evropské unie podle výše HDP na obyvatele,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček, který se na přípravě strategie podílel ve spolupráci s bývalým ministrem Jozefem Síkelou a jeho týmem na MPO.

„Ve strategickém dokumentu se zaměřujeme zejména na to, co udělat pro to, aby nám naše pracovitost přinášela více zisků, tedy na tvorbu produktů s vysokou přidanou hodnotou. Ta je základem prosperity každé ekonomiky, umožňuje firmám navyšovat zisky i lépe odměňovat své zaměstnance. Proto se v dokumentu soustředíme na čtyři klíčové oblasti – rozvoj lidského kapitálu, další rozvoj strategické infrastruktury, podporu industrializace s přidanou hodnotou a zajištění financování strategických investic,“ popisuje strategii bývalý ministr Jozef Síkela.

Klíčové oblasti hospodářské strategie

Rozvoj lidského kapitálu

  • Klíčovým předpokladem pro růst přidané hodnoty je dobře vzdělaná a kvalifikovaná pracovní síla. Česká republika musí investovat do vzdělávání a především do oborů, které jsou klíčové pro budoucí vývoj ekonomiky, jako jsou přírodní vědy, technologie, inženýrství a matematika.
  • Podpora celoživotního vzdělávání a rekvalifikací pomůže zaměstnancům přizpůsobit se novým požadavkům trhu práce a technologiím.
  • Firmy musí spolupracovat se vzdělávacími institucemi na vytváření studijních programů zaměřených na potřeby trhu.
  • Investice do výzkumu a vývoje jsou zásadní pro tvorbu inovativních řešení, která zvýší přidanou hodnotu v průmyslu a službách.

Strategická infrastruktura

  • Moderní a efektivní infrastruktura je základním předpokladem pro úspěch ekonomik s vysokou přidanou hodnotou. Česká republika musí investovat do modernizace své energetické, dopravní a digitální infrastruktury.
  • Dekarbonizace energetiky, rozvoj vysokorychlostních železnic a pokročilých digitálních sítí (včetně 5G a kybernetické bezpečnosti) umožní českým firmám konkurovat na globálním trhu.
  • Rozvoj infrastruktury musí být doprovázen investicemi do udržitelné energie a podpory technologických inovací, které umožní české ekonomice být konkurenceschopnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.

Industrializace s přidanou hodnotou

  • Cílem je podpora modernizace domácích firem, zejména těch malých a středních, aby byly schopny osvojit si čisté a udržitelné technologie, digitální technologie a další klíčové technologie, aby obstály v evropské i světové konkurenci.
  • Strategie věnuje oblasti čisté mobility a polovodičů zvláštní pozornost, zejména ve vztahu k potřebné mezinárodní spolupráci, zabývá se také dekarbonizací energeticky náročných odvětví a dotýká se obranného a bezpečnostního průmyslu.

Financování

  • Strategie využívá evropské fondy a národní zdroje k podpoře udržitelného rozvoje a financování projektů v oblastech, jako je dekarbonizace, digitální transformace a výzkum, vývoj a inovace.
  • Cílem je také rozvoj kapitálového trhu v České republice, což zlepší přístup firem k financování a sníží jejich závislost na bankovních úvěrech. Strategie také zahrnuje podporu rizikového kapitálu pro inovativní startupy.

Cílem dokumentu je dosažení dlouhodobého, udržitelného růstu, založeného na konkurenceschopnosti a vysoké přidané hodnotě. „Strategie se v oblasti industrializace s přidanou hodnotou zaměřuje na konkrétní technologie a strategická odvětví, jako jsou automobilový průmysl a čistá mobilita, polovodiče a výroba čipů či udržitelné a digitální technologie,“ říká ministr Vlček.

Vysokou přidanou hodnotu zahrnují především inovativní, sofistikované či designově zajímavé produkty a služby, které mají unikátní vlastnosti a jsou těžko zastupitelné na trhu. „Modernizace průmyslu, investice do vzdělání, výzkumu a infrastruktury jsou klíčovými kroky na této cestě,“ dodává ministr, který s obsahem Hospodářské strategie v nejbližších dnech plánuje seznámit také širokou veřejnost.

10+1 priorit Hospodářské strategie

Moderní a kvalitní vzdělání podporující podnikavost
Chceme, aby školy na všech úrovních připravovaly studenty na budoucnost – podporujeme podnikavost, kreativitu a zdravou soutěživost, abychom vychovali generaci, která uspěje v rychle se měnící ekonomice.

Trh práce, který motivuje
Zajistíme, aby dávkový a sociální systém motivoval k práci, rozvíjel lidský potenciál a poskytoval možnosti, jak využít dovednosti každého člověka naplno.

Zdravější, silnější a odolnější společnost
Investujeme do prevence a programů, které podporují zdravý životní styl a sport, aby společnost byla odolnější a lépe připravená na výzvy budoucnosti.

Z výzkumu rovnou do praxe – inovace, které mění svět
Dokončíme reformu, která zajistí, že výsledky výzkumu a vývoje se rychle a efektivně promění v inovace a praktické řešení pro každodenní život.

Přátelské prostředí pro podnikání a efektivní státní správa
Vytvoříme prostředí, kde se podnikatelé mohou rozvíjet bez zbytečné byrokracie, a kde stát funguje rychle a efektivně pro občany i firmy.

Čistá, bezpečná a spolehlivá energie na podporu konkurenceschopnosti
Podpoříme rozvoj bezemisních zdrojů energie, abychom ochránili naše životní prostředí, zajistili stabilní dodávky energií pro další generace, a zároveň neohrozili konkurenceschopnost naší ekonomiky.

Investice do budoucnosti – rozvoj veřejné infrastruktury
Připravíme komplexní plán investic do infrastruktury, který zohlední financování a dlouhodobé potřeby, aby se naše země modernizovala a rostla. Zajistíme dostatek finančních prostředků pro dokončení klíčových dopravních staveb, které propojí Českou republiku a podpoří hospodářský růst.

Ekonomická bezpečnost a ochrana kritické infrastruktury
Budeme chránit klíčové oblasti, včetně digitální infrastruktury, abychom zajistili stabilitu a ekonomickou bezpečnost v každodenním životě.

Zodpovědné finance pro udržitelnou budoucnost
Zajistíme dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, abychom zachovali stabilní ekonomiku a zabránili zadlužování budoucích generací.

Budování značky Česka, globální spolupráce a vliv v EU a NATO
Postupně budeme propagovat Česko jako zemi inovativní a tvořivou. Posílíme spolupráci s klíčovými partnery mimo Evropu, abychom zajistili přístup ke strategickým a kritickým surovinám. Posílíme aktivní roli České republiky v hospodářské, obranné a bezpečnostní politice EU a NATO, aby byla naše země i nadále spolehlivým partnerem a chránila své zájmy.

Dostupnost kapitálu a rozvoj finanční infrastruktury
Vytvoříme lepší přístup k financování pro firmy i jednotlivce, který jim pomůže s rozvojem jejich projektů. Podpoříme inovace v oblasti finančních technologií a vytvoříme stabilní a transparentní finanční prostředí, které bude motivovat k investicím.

MPO připravilo k nové Hospodářské strategii shrnutí priorit a klíčových oblastí, které najdete ke stažení ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama