Ing. Lukáš Vlček, DiS.

  • STAN
  • ministr průmyslu a obchodu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2024 19:05:00

Digitální projekty zjednodušují komunikaci se státem

Digitální projekty zjednodušují komunikaci se státem

Už od začátku tohoto roku navštěvují živnostníci vylepšenou verzi Portálu živnostenského podnikání, který slouží jako jednotné místo pro efektivní správu živností.

 Díky němu mohou uživatelé on-line zakládat nové živnosti, měnit údaje, snadno vyhledávat v živnostenském rejstříku a získávat aktuální informace či upozornění o změnách v živnostenském podnikání.

Cílem MPO je Portál i nadále vylepšovat, například prostřednictvím zapojení umělé inteligence, která uživatelům usnadní řešení jejich podnětů či dotazů.

„Naším cílem je podnikatelům a živnostníkům co nejvíce usnadňovat život. Proto naše ministerstvo vytváří digitální projekty, které zjednodušují komunikaci se státem. Jedním z nich je i Portál živnostenského podnikání, který jsme již nasadili do provozu a který poskytuje živnostníkům aktuální informace, snadnou navigaci a elektronickou komunikaci s živnostenskými úřady,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček s tím, že bude resort tento web nadále vylepšovat tak, aby byl co nejvíce uživatelsky přívětivý.

„Jedná se například o nasazení chatbota nebo digitálního asistenta s umělou inteligencí, který by poskytoval rady k řešení běžných otázek. Zvažujeme také zapojení hlasových funkcí pro ještě pohodlnější a interaktivnější prostředí. Uživatelé by tak mohli komunikovat s Portálem pomocí hlasových příkazů,“ dodává ministr Vlček.

Portál živnostenského podnikání, doplněný o nové služby a funkce, spustilo MPO v lednu letošního roku. Díky vylepšením umožňuje Portál pro některé úkony elektronickou komunikaci s institucemi. Živnostníci tak mohou přes portál přímo ohlásit novou živnost, upravovat stávající (například oznámením rozšíření nebo zřízením další provozovny prostřednictvím elektronického změnového listu) a sledovat stav svých podání pomocí evidenčního čísla.

Portál také umožňuje nastavit si automatická upozornění na aktuality z oblastí, které živnostníky zajímají, filtrovat informace podle jednotlivých živností a získat základní přehled o konkurenci v daném odvětví.

„Portál živnostenského podnikání není pouhým informačním rozcestníkem, ale plnohodnotným informačním systémem veřejné správy. Naším cílem je zvýšit celkový komfort živnostenského podnikání snížením byrokratické zátěže a umožněním snadného přístupu k nejdůležitějším informacím bez nutnosti pobíhat po úřadech,“ říká ředitel odboru živností a spotřebitelské legislativy Jan Strakoš a dodává: „Výhodou Portálu je, že neobsahuje informace „z druhé ruky“, ale přímo od zdroje. Podnikatelé tak mohou být vždy informováni např. o aktuálních legislativních změnách v živnostenském právu.“

Samotný portál funguje na třech klíčových prvcích: živnostenský rejstřík, živnostenské podnikání a elektronická podání. Živnostenský rejstřík umožňuje vyhledávání podnikatelů, ověřování údajů, řešení reklamací a zasílání notifikací o změnách. Živnostenské podnikání zahrnuje průvodce pro podnikatele, vyhledávání úřadů, technickou podporu, aktuality ze světa podnikání a přístup ke statistickým údajům. Elektronická podání nabízí ohlášení živnosti, úpravu údajů, vytvoření výpisu z neveřejné části rejstříku a kontrolu stavu elektronických podání přímo přes portál. K některým službám je zapotřebí se přihlásit. Přihlášení je možné pomocí identity občana, například přes mobilní klíč eGovernmentu, eObčanku či NIA ID.

K Portálu živnostenského podnikání (ZDE) vytvořilo MPO také několik informačních videí, mezi která patří: ohlášení živnosti on-line (ZDE), vyhledávání podnikatele on-line (ZDE), průvodce on-line (ZDE) a adresář údajů on-line (ZDE).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama