Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2024 8:19:00

Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo

Měníme podmínky podpory, aby se pracovat vyplatilo

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k revizi systému sociálních dávek

 Práceschopný člověk nemá sedět doma a čekat na podporu, ale má se snažit svou situaci zlepšit, pracovat a postavit se zpátky na vlastní nohy. K tomu mu má pomáhat sociální systém. Zdůrazňuji pomáhat, ale nikoli sloužit jako životní styl. Přesně tak to i bude díky revizi dávek, která řeší roky přehlížené problémy, o kterých asi každý ví, ale nikdo je neřešil. Jedním z nich jsou ubytovny.

Obchodníci s chudobou, jinak jim snad říkat ani nejde, dnes fungují zhruba následovně. Do vybydlených domů s holobyty ubytují neskutečné množství lidí, kteří využívají sociální podporu. Když stanovují ceny, tak se tváří, že jim pronajímají pomalu luxusní byty v centru Prahy, aby co nejvíce navýšili podporu pro své nájemníky a pak ji sami shrábli do své kapsy. Přitom takové byty často nemají sociální zázemí, kuchyně apod. Prostě se v nich ani nedá důstojně žít.

Tak přesně těmto lidem jsem se rozhodl šlápnout na kuří oko a ukončit jim jejich nemravný byznys. Dávky pro lidi z ubytoven celkově omezíme, a navíc v revizi dávek zavedeme silnou motivaci pracovat, takže nepůjde jen tak čerpat peníze.

Měníme i podmínky podpory tak, aby se těm, co chtějí pracovat, skutečně pracovat vyplatilo. Aktuální systém kvůli pár korunám znamenal ztrátu podpory, a to si pak řada lidí logicky spočítala, že je lepší mít podporu bez práce. Nově to bude přesně naopak. Lidem, co se snaží, bude systém pomáhat s jednoznačným cílem, aby svůj příjem dostali svou vlastní prací na takovou úroveň, že už dávky nebudou potřebovat vůbec, nebo jen minimálně. K tomu má sociální systém být a to je cíl revize dávek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama