Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2024 21:06:00

Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

 Začnu od konce logicky, že moje maminka byla s námi jako dětmi několik let doma na mateřské rodičovské, nebyla půl roku. Já jsem jako dítě nikdy do školky nechodil. Moje maminka se mnou měla možnost být doma a ten systém byl velkoryse nastaven takto i v minulosti. Nezměnilo se nic zásadně.

Druhá poznámka. Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit, jak se říkalo. To je úplný nesmysl. Když se podíváme na 12 opatření důchodové reformy, deset z nich znamená to, že z toho systému jasně vymezené skupiny dokážeme více podpořit. Rodiče pečující o děti, lidi, kteří pečují o osobu blízkou, vdovy a vdovce, garantovaná výše solidárního důchodu atd. a atd.

Pokud jde o ty náročné pozice, tak jenom připomenu - ten systém je založen na tom, že i když neplatili ani zaměstnavatelé záchranářům dříve pojistné, ani ho zpětně nedoplácí, přesto z toho systému solidárně už tito lidé toho využívají. To je jako velmi solidární věc, která se nastavuje u náročných pozicí i u ostatních. Oni nezaplatili za těch deset, dvacet, třicet, čtyřicet vyšší pojistné, přesto my všichni vůči těmto lidem umožníme, aby si od okamžiku přijetí další této úpravy toto vyplácelo. Ať si to takhle shrneme.

Druhá poznámka. Já jsem zažil desítky debat se zástupci záchranářů o debatě, že je to potřeba. Já jenom řeknu statistiku bez komentáře. Skoro 70 % z těch lidí dále po dosažení té své hranice věku odchodu do důchodu u té zdravotnické záchranné služby pracuje. Jenom to říkám jako statistiku.

A poslední poznámka. Když se na to podívám v minulosti, tak jenom připomenu rok 1990 - 16 let důchodu, rok 2010 - 22,79. To znamená, jsou to hodnoty, které třeba (Předsedající: Čas.) - tečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama