Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.05.2024 15:13:00

Robotizace v zemědělství, zohlednění náročných profesí, sedí to dobře

Robotizace v zemědělství, zohlednění náročných profesí, sedí to dobře

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění.

 Děkuji. Já mám rád ty konkrétní příklady, a myslím, že ta debata je v tomhle opravdu potom hodně jako dobrá a děkuji za tu konstruktivnost. Když se podíváme na tu situaci v zemědělství, tak tady jednoznačně vidíme ten posun toho trendu v té robotizaci, obrovský posun technologií. Dneska když se podíváme třeba na jakých strojích pracovali naši rodiče, prarodiče, a v čem dneska v zemědělství fungujeme, je to obrovský progres, který tady je. Samozřejmě třeba některá specifika, živočišná výroba a podobně, tak tam vždycky ta lidská práce do určité míry bude a bude se velmi těžko nahrazovat nějakými robotizovanými věcmi.

Na druhou stranu když se podíváme na ty příklady, které jste uváděl dál, to znamená třeba i ta náročná práce fyzická typu kovář, to je typická náročná pozice, kdy tento člověk, když sečtu, by měl mít možnost odcházet po těch odpracovaných směnách dříve až o pět let plus tři roky předčasného důchodu, to znamená teoreticky až o osm. Finišer. Zase. Tady je předpoklad, že tady by měla být, nevím tu konkrétní pozici u toho zaměstnavatele, ale pokud je to práce celoročně venku, můžeme se o tom bavit jaká rizika jsou tam také, další jestli v těch současných podmínkách tito lidé některé z těch čtyř rizik tam nemají. Ale právě proto ty náročné pozice tady jsou takto nastavené.

Pokud jde o tu otázku zmíněné zeleniny a podobně. Tam dneska prakticky českého občana nepotkáte. Já mohu říct mojí zkušenost, já jsem z tršické chmelařské oblasti a tady třeba zavádění chmele, česání chmele, buď to dělají všechno zahraniční pracovníci, anebo to jdou dělat dobrovolně důchodci ještě. Většinou bývalí zaměstnanci toho daného podniku, kteří jsou v důchodě, kteří to mají na dohodu jako přivýdělek. Když se na to podíváme tím návrhem, ten pamatuje na ty konkrétní náročné pozice těch lidí, kteří dělají těžkou fyzickou zátěž.

A pak jenom poznámka. Já fakt nemám rád, když se tady používají informace, data, se kterými MPSV nepřichází. My říkáme, že to, na co dneska vidíme, je ročník narozený 1972, 65 let (Předsedající: Čas.) a sedm měsíců navíc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama