Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.04.2014 14:15:15 - dodo13

zákon o potravinách

Změny zákona o potravinách jsou chválihodné, ale navýšíte také počet kontrol v obchodech/restauracích? Bohužel mám také zkušenost s tím, že i kontroly nejsou často efektivní, jestliže hygiena svůj příchod předem nahlásí. Jako pomocník v kuchyni jsem jednou kvůli tomu musel v jedné restauraci odnášet suroviny, protože nebyly skladovány úplně v souladu s normami. Když hygiena odešla, vše se zase vrátilo zpět...Budete se tak zabývat i efektivitou kontrol?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2014 18:23:04 - Ing. Marian Jurečka
Kontroly dozorovými orgány jsou vykonávány s maximální efektivitou. Navyšovat počet kontrol nelze bez provedené analýzy rizika. Ta zahrnuje posouzení mnoha aspektů, např. typ zařízení a objem výroby, charakter potraviny a druh možné kontaminace, určení potraviny, výsledky předchozích kontrol, ale i zkušenosti s provozovateli potravinářských podniků, podněty občanů, vědecké poznatky a také další zjištění (např. z monitoringu cizorodých látek nebo ze sledování systému rychlého varování potravin a krmiv). Úřední kontroly jsou pak více cíleny tam, kde se provedenou analýzou zjistil problém.

Novelou zákona o potravinách dojde k přesunu a rozšíření kompetencí u dozorových orgánů Ministerstva zemědělství (SVS a SZPI), které se nově zaměří na kontroly v oblasti stravovacích služeb. Dosavadní dozor tak bude významně posílen zejména o kontrolu bezpečnosti, kvality a původu „surovin“ a pokrmů, včetně zvěřiny uváděných do oběhu ve stravovacích službách.  Zároveň také dojde k navýšení personálního obsazení dozorových orgánů o desítky nových inspektorů tak, aby byla zajištěna dostatečná intenzita kontrol s cílem jednoznačného zajištění ochrany zdraví spotřebitele.