Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2024 13:09:00

Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října

Rozsah škod po povodních bychom měli od samospráv znát do 21. října

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu státního rozpočtu na rok 2025 a novele rozpočtu na rok 2024

 Na vládě jsme schválili návrh státního rozpočtu na rok 2025 i novelu rozpočtu na rok 2024. Novela rozpočtu na tento rok byla nutná, abychom mohli rychle jednat a začít uvolňovat peníze na pomoc oblastem postiženým zářijovými povodněmi. Plánovaný deficit letošního roku se tak z tohoto důvodu zvýší ze současných 252 mld. Kč na 282 mld. Kč. Rád bych ale zdůraznil, že se jedná o horní hranici velmi hrubého odhadu a plánovaný deficit tak může být na konci roku nižší.

Rozpočet na rok 2025 jsme dnes schválili s deficitem 241 mld. Kč. Oproti srpnovému návrhu je deficit o 11 miliard vyšší, důvody stejné. 10 miliard korun jsme vyčlenili na rychlou pomoc samosprávám po ničivých povodních a 1 miliarda korun poputuje navíc do rozpočtu vysokých škol. I zde rovněž platí, že se celých 10 miliard korun nemusí vyčerpat, vše bude záviset na rozsahu škod, který bychom měli od samospráv znát do 21. října.

I přes události, které se u nás v posledních dnech odehrávaly, jsme schválili rozpočet, který reflektuje veškeré naše vládní priority. Nadále budeme pokračovat v našem konsolidačním úsilí tak, abychom ozdravili veřejné finance a přitom nezapomněli na investiční aktivity státu, které budou v historii České republiky rekordní. Nejvíce peněz bude směřovat do dopravní infrastruktury. Kapitálové výdaje Ministerstva dopravy dosáhnou celkové výše 93,3 mld. Kč včetně zdrojů z EU (nárůst o 51 mld. Kč).

Rozpočet zároveň počítá s dodržením závazku výdajů na obranu ve výši 2 % HDP (v roce 2025 se jedná o sumu 160,8 mld. Kč) a samozřejmě i se zákonným závazkem 130 % průměrné mzdy pro učitele. Finance určené na školství byly v kapitole Ministerstva školství navýšeny o 21,9 mld. Kč na 290,8 mld. Kč včetně zdrojů z EU, celkové výdaje na vědu, výzkum a inovace pak meziročně vzrostou o 3,7 mld. Kč na 51,6 mld. Kč včetně peněz z EU.

Jsem rád, že jsme našli rozumný kompromis pro meziroční navýšení všech rozpočtových kapitol z národních zdrojů tak, aby zůstal zachován sociální smír a zároveň se nám i přes konsolidační úsilí podařilo rekordně navýšit investice. Rozpočet na rok 2025 lze jednoznačně označit za prorůstový. Více už v naší tiskové zprávě ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama