19.04.2010 11:00:47
Špekáčky v Bruselu zachutnaly
Tisková zpráva poslance Evropského parlamentu Jana Březiny (KDU-ČSL)
Březina v této souvislosti podotýká, že chybělo málo a špekáčky spadly do klína výlučně Slovákům. "Bylo důležité, že poté, co Slováci v roce 2007 v tichosti podali vlastní žádost, se nám podařilo vyvinout dostatečný tlak na to, aby žádost stáhli a začali jednat o společném postupu. Od začátku sporu jsem tvrdil, že špekáčky, jejichž výrobní tradice v českých zemích sahá více než sto let do historie, je třeba brát jako společné dědictví z dob jednotného Československa, na kterém by měly mít podíl oba nástupnické státy", vrací se k průběhu a pozadí česko-slovenského sporu europoslanec Březina.
Úspěch společné žádosti by znamenal, že pouze čeští a slovenští výrobci špekáčků by mohly své výrobky označovat evropským logem zaručené tradiční speciality. "To se nemusí líbit výrobcům z okolních států, kteří různé obdoby špekáčků vyrábějí také. Naši pozici však považuji za natolik silnou, že ani případné podání námitky by proces získání ochrany nemělo ohrozit", je o kvalitě česko-slovenské žádosti přesvědčen Březina.
Březina v této souvislosti připomíná, že souběžně se snahou o získání ochrany pro špekáčky pokračuje i česko-polský spor o kabanos, který je ovšem v pokročilejší fázi. "Poté, co jsme v lednu proti polské žádosti podali námitku, mají nyní obě strany za úkol pokusit se nalézt shodu. Nestane-li se tak, rozhodne s definitivní platností Evropská komise", uvádí k tomu Březina, kterého podle jeho slov "těší, že v oblasti ochrany uzenin nyní zaznamenáváme úspěchy na všech frontách".
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje
0 příspěvků Vstoupit do diskuse
Komentovat článek
Tisknout