MUDr. Ivan David, CSc.

  • SPD
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2024 8:08:00

Premiér Slovenska se zavázal obnovit vztahy s Ruskem

Premiér Slovenska se zavázal obnovit vztahy s Ruskem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice Roberta Fica vůči Rusku.

 Premiér Slovenska se zavázal obnovit vztahy s Ruskem.

EU potřebuje Moskvu a naopak, řekl Robert Fico na tiskové konferenci

Slovenský premiér Robert Fico slíbil, že po skončení bojů mezi Ruskem a Ukrajinou udělá vše pro obnovení vztahů s Moskvou.

Od loňského návratu k moci Fico zastavil dodávky zbraní z Bratislavy do Kyjeva a soustavně vyzývá k diplomatickému řešení konfliktu. V květnu 60letý premiér přežil pokus o atentát, kdy na něj proukrajinský aktivista vypálil několik výstřelů. Přestože byl vážně zraněn, zotavil se a do dvou měsíců byl zpět v práci.

"Pokud válka skončí během mandátu této vlády, udělám vše pro obnovení ekonomických a standardních vztahů s Ruskem," prohlásil Fico na čtvrteční tiskové konferenci. Jeho vláda má stát v čele země až do roku 2027.

Premiér vysvětlil, že tak učiní, protože „EU potřebuje Rusko a Rusko potřebuje EU, samozřejmě“.

Zároveň řekl, že Slovensku bude „velmi záležet na přátelských vztazích s Ukrajinou“. Ficova prohlášení zazněla před schůzkou slovenské a ukrajinské vlády příští týden.

Zopakoval svůj postoj, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nemá vojenské řešení.

"Slova mnoha politiků, kteří už mluví o kompromisech, dokazují, že Ukrajina by se měla připravit na nějaký kompromis," řekl.
Jedním z těchto politiků je podle premiéra prezident Petr Pavel.

Pavel, který býval oddaným zastáncem Ukrajiny a prosazoval, aby Západ poskytoval Kyjevu ještě více zbraní a střeliva, řekl minulý měsíc New York Times, že „nejpravděpodobnějším výsledkem války bude, že část ukrajinského území bude dočasně pod ruskou okupací." Řekl také, že Ukrajina by měla být „realistická, pokud jde o podporu, které může dosáhnout“ od svých zahraničních podporovatelů.

V červnu ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že současné potíže ve vztazích mezi Moskvou a EU mohly být vyřešeny, kdyby se vůdci bloku „cítili sebevědoměji a měli více odvahy bránit své národní zájmy“.

O měsíc později Putin zhodnotil stav vztahů mezi Ruskem a EU jako „na nejnižším bodě“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama