Kvalita českých potravin-značky
Podle časopisu Dtest byla ve Vodňanském kuřeti přítomna salmonela. Kuře se přitom honosí značkou klasa. Lze tedy vůbec tomuto značení věřit? Myslela jsem, že je to označení pro kvalitní české výrobky. Musí výrobce splňovat nějaké normy, když chce značku používat? A neměl stát dávat spotřebitelům objektivní informace? Proč musím platit za nějaký časopis, abych se si mohl přečíst srovnání výrobků. Neměl by to dělat stát zadarmo?
Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.
Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)
Odpověď
Používání značek Klasa, regionální potravina a další se řídí velmi přísnými pravidly. Bohužel mi není jasné jak ve Vodňanech mají nastaven kontrolní systém příjmu surovin, neboť tam by měli salmonelu objevit pokud byla při příchodu v surovině.Pokud byla objevena posléze již po expedici, je téměř nemožné kontaminace se dopátrat.Chtěli jsme tržní hospodářství a tam stát asi nemůže srovnávat jednotlivé potraviny ,musí dbát na to aby byly splněny normy výrobků deklarovaných ale říkat že ten je lepší a jiný horší asi má právě nezávislý časopis a především spotřebitelé.
S přáním pěkných dnů
MUDr. Jiří Běhounek