MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2024 23:08:00

Tady se připravuje občanství až do čtvrté generace

Tady se připravuje občanství až do čtvrté generace

Projev na 107. schůzi Poslanecké sněmovny 21. června 2024 ke korespondenční volbě

 Děkuji za slovo. Budu velice rychlý, já jenom navážu na předchozí diskusi na kolegyni Janu Vildumetzovou a na kolegu Bělobrádka. Tam k tomu občanství, pokud to bude tak, jako je to dosud, ten pohled, tak asi by nebyl problém.

Nicméně tady se podle připraveného zákona o občanství připravuje něco jiného, a to je to občanství až do té čtvrté generace. Takže jde o to, aby v souvislosti s možností volit nevznikli masově nějací novoobčané. Takže pokud to občanství bude tak jako doposud, asi s tím nikdo nebude mít problém. A to je jedna věc.

A druhá věc je k těm preferenčním hlasům do čtyř krajů. Já jsem měl připravený pozměňovací návrh, myslím, jsme ho zmiňovali na jedné z těch pracovních skupin, které jsme se účastnili, a to byl, aby byly ty hlasy přepočítány podle počtu oprávněných voličů do všech krajů. Tam mně bylo argumentováno tím, že to nelze, že by nebylo možné využít preferenčních hlasů. A co do těch čtyř krajů? Tam bude možné využít preferenčních hlasů pro lidi z ostatních deseti krajů, kteří vůbec neznají to personální zastoupení v těch krajích. Takže to je další věc.

Ale prostě rozhodli jste to tak, chcete to tak, tak jenom poukazuju na to, že tam je určitá nesmyslnost i v tomhle tom, s těmi preferenčními hlasy. A jinak k té diskusi bude těch připomínek samozřejmě víc, já budu reagovat tady na probíhající diskusi a samozřejmě těch příspěvků k tomu mám ještě více.

Děkuju.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama