S novým provozovatelem, skupinou sociálních podniků Etincelle, která v roce 2018 získala ocenění EY společensky prospěšný podnikatel roku, přichází do prostor bistra i zcela nový koncept a řada pozitivních změn.
Slavnostního otevření se 3. září 2019 zúčastnil primátor Zdeněk Hřib, předseda zastupitelského klubu Praha sobě Jan Čižinský, spisovatelka Bára Nesvadbová, která s Etincelle spolupracuje od samého počátku, a fotograf Jan Saudek i s partnerkou.
„V Nové radnici znovu otevíráme bistro, které bude k dispozici všem zaměstnancům magistrátu. Bistro bude provozovat společnost, jejímž posláním je aktivně podporovat osoby s mentálním nebo fyzickým handicapem a pomáhat je zapojovat do společnosti. Zároveň jsem rád, že klade důraz na ekologii a používání regionálních potravin,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.
Skupina sociálních podniků Etincelle svým přístupem dokazuje, že takzvané sociální podnikání má u nás své místo. Etincelle provozuje síť kaváren a bister, vlastní řemeslnou pekárnu, pekařství, farmu a foodtruck Bistro na kolečkách s cateringovým servisem a celkově ve svých sociálních podnicích zaměstnává na 150 lidí s lehkým mentálním či kombinovaným postižením. Mimo jiné má také prádelnu a uklízí veřejná prostranství a zeleň.
„Jsem nesmírně ráda, že právě magistrát jde společnosti příkladem v rámci přesvědčení, že menšina je většinou, že lidství je jen jedno. Z vlastního pozorování moc dobře vím, že klienti, kteří se zapojí v pracovním procesu, získají nejen sebevědomí, ale hlavně smysl každodenního života,“ řekla dále Bára Nesvadbová.
Zaměstnanci a návštěvníci Magistrátu hl. m. Prahy na Mariánském náměstí se mohou těšit na výtečnou fair trade kávu, fresh džusy a domácí limonády. Bistro nabídne bohaté snídaňové menu. Návštěvníci si pochutnají na sladkém i slaném pečivu, kváskovém chlebu a koláčích z vlastní řemeslné pekárny Etincelle v Kladně. Každý den bude také možné vybírat z poledního menu teplých jídel a polévek. Pokrmy budou připravovány z čerstvých sezonních surovin z vlastní farmy a od lokálních dodavatelů.
„Aktuální nabídku budeme upravovat podle potřeb a od října postupně rozšiřovat. Vedle hotových jídel plánujeme i minutková jídla – těstoviny, rizota a saláty,“ popsal Jakub Knězů, ředitel a zakladatel Etincelle. „S každým nákupem si návštěvníci nejen pochutnají, ale udělají i dobrý skutek. Za barem i na přípravě občerstvení a jídel budou pracovat lidé s lehkým mentálním či kombinovaným postižením,“ upřesnil Knězů.
Za zdařilou renovací bistra stojí edit! architekti, kteří jej navrhli jako světlý prostor otevřený všem. Interiér respektuje kontext významné historické budovy a je vybaven nábytkem českých výrobců. Bistro bylo déle než rok zavřené a nyní startuje s novým provozovatelem, který vyhrál výběrové řízení vyhlášené Magistrátem hl. m. Prahy.
Otevírací doba:
Pondělí až čtvrtek od 8:00 do 17:00 hodin | pátek od 8:00 do 14:30 hodin
snídaně od 8:00 do 11:00 hodin | polední menu od 11:00 do 15:00 hodin
telefon: +420 739 047 772 | e-mail: magistrat@meziradky.com